Skip to main content
  • Nieuws
  • Wonen op de parking van de hypermarkt

Wonen op de parking van de hypermarkt

  • 16/10/2017

Als we de gigantische parkeerterreinen van de hypermarkten in Vlaanderen voor de helft gebruiken voor woningbouw, dan kunnen we met deze ‘verdichting’ de woonbehoeftes voor de volgende tien jaar opvangen. Die stelling ontwikkelden Gentse onderzoekers Isabelle Loris en Ann Pisman vorig jaar in hun paper 'Super(woon)markten'.

Hoe zou het zijn als we de verschillende functies – wonen, winkelen, werken, … - wat dichter bij elkaar brengen? Volgens de Gentse onderzoekers Isabelle Loris en Ann Pisman kunnen grote winkelketens hier een handje toesteken . Ze hebben een analyse gemaakt van 1461 grote supermarkten die ze in Vlaanderen hebben gelokaliseerd. En ze kwamen tot de conclusie dat daarvan 336 sites een parking hebben van meer dan 0,5 ha. “Heel wat potentie om te verdichten én te vergroenen.”, zo schrijven ze in hun paper.Winkelkar op de parking van supermarkt

Hoe zien zij het? “Wij stellen bijvoorbeeld voor om de parkings op te breken, de helft te vergroenen (bomen, park) en de andere helft te bebouwen. Met ondergronds twee lagen parkeergarage en met bovengronds vier bouwlagen met appartementen.” Daarnaast stellen ze ook andere scenario’s voor. “Heel wat hypermarkten dateren van de jaren 70 en daar zijn renovaties meer dan welkom. Die herbouw levert nog meer mogelijkheden om ook de woonfunctie te integreren.”

Maar wat denken de winkelketens zelf van dit idee? “Het is een piste die zin heeft”, zegt Baptiste Van Outryve, woordvoerder van Carrefour. “Maar we hebben de parkings wel nodig voor onze klanten. En ondergronds gaan, dat betekent zware investeringen.” Toch geloven Isabelle en Ann in het idee van super(woon)markten. Wilt u graag meer lezen over welke oplossingen zij precies aanreiken, lees hier de paper.

'Bereikbaar zijn' blijft een thema dat sterk leeft in de samenleving. Maar hoe staat het met de bereikbaarheid in Vlaanderen? Lees er alles over in de meest recente Voka Paper ‘Bereikbaar Vlaanderen – een kwestie van ruimte en mobiliteit’

Imu Salesforce
IMU Multiburo