Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • Nieuws
 • WITTENSTEIN Benelux 20 jaar: een cruciale partner voor machinebouwers

WITTENSTEIN Benelux 20 jaar: een cruciale partner voor machinebouwers

 • 19/06/2023

Als machines met uiterste precisie, snel én duurzaam moeten werken, is de kans groot dat de tandwielen en/of servo-aandrijvingen gemaakt zijn bij WITTENSTEIN. De Duitse fabrikant van dergelijke items bestaat sinds veertig jaar en vertrouwt in de Benelux op de kwaliteiten van het team rond Vincent De Cooman.

 

foto
Regional Director EU West-North | MD Benelux Vincent De Cooman

 

 

tekening


Tekst Bart Vancauwenberghe - foto Hendrik De Schrijver

WITTENSTEIN is een rasecht familiebedrijf. “De vader van de stichter maakte naaimachines voor dameshandschoenen”, weet Vincent De Cooman. “Na verloop van tijd nam hij zijn leverancier van kleine, minutieus functionerende tandwielen over. Vanaf 1983 resulteerde dat in een nieuwe onderneming, die meegroeide met de introductie van de servo-motoren in de machinebouw. Sindsdien richt WITTENSTEIN zich onder meer op de productie van precisietandwielen en spelingsarme planetaire reductiekasten.”

Formule 1

In mensentaal uitgelegd: bij een planetaire reductiekast zijn er verschillende contactpunten voor de tandwielen, zodat de kracht over diverse punten wordt verdeeld. Daardoor speelt de vermogensdichtheid (‘power density’) heel sterk en is het mogelijk om hetzelfde koppel te bereiken met een compactere kast. “Als je het vergelijkt met de autosector, zou je kunnen zeggen dat onze producten moeten voldoen aan eisen die gelden voor Formule 1-wagens. Dat zijn heel andere normen dan de wagens waar jij en ik mee rijden.”

De productie-eenheden van WITTENSTEIN situeren zich voornamelijk in Duitsland en Zwitserland. “Vanuit Kalken trekken onze specialisten naar machinebouwers om met hen mee te denken. Op die manier kunnen we de juiste producten kiezen en de correcte dimensionering berekenen voor machines met een zo hoog mogelijke betrouwbaarheid en levensduur. Die machines vind je onder meer in de textielsector, de voedingsindustrie, de hout- en metaalbewerking… Ze moeten een waanzinnige snelheid combineren met een onwaarschijnlijke precisie.”

Onze producten werken in machines die een waanzinnige snelheid met een onwaarschijnlijke precisie combineren.”

Vincent De Cooman

Cybertronica

WITTENSTEIN groeit mee met de evolutie van de markt. “Aanvankelijk maakten we onderdelen voor puur mechanische machines, later veranderde dat naar mechatronica. De toekomst is voorbestemd voor cybertronica: installaties waar een intelligentie-laag zorgt voor een nog grotere performantie van de mechatronica. Dat is noodzakelijk in een tijdperk waarin automatisering stilaan helemaal is ingeburgerd. De coronacrisis heeft die behoefte nog versterkt.”

Sinds Vincent De Cooman de WITTENSTEIN-aanwezigheid in de Benelux versterkte met de oprichting van een specifiek filiaal in 2003, groeide de vestiging in Kalken uit tot één van de belangrijkste binnen de groep. “WITTENSTEIN is wereldwijd sterk vertegenwoordigd, toch slagen we erin om binnen een relatief klein geografisch gebied bij de top vijf van de groep te horen. Door de jaren heen is ons team gegroeid tot 15 mensen. Door nog harder in te zetten op servo-motoren en daar specialisten voor aan te trekken, kunnen we die positie nog versterken. Mochten we niet meteen de juiste mensen vinden, zullen we intenser samenwerken met andere filialen om onze klanten dezelfde graad van expertise te blijven bieden. Dat past ook naadloos in ons streven naar operationeel excelleren: meer doen met evenveel mensen.”

WITTENSTEIN bv

Vaartstraat 90/201 | 9270 Kalken
09 326 73 80 |info@WITTENSTEIN.bizwww.WITTENSTEIN.biz
 

logo

Voka viert jarige bedrijven

Samen met Voka kan je jouw bedrijf in de kijker zetten met een reportage in Ondernemersmagazine en visibiliteit op ons Jaarfeest. 

Dit zijn de jubilarissen van 2023: 

 • 10 jaar: Advocura, Direct, mo-vis, Piet Andries, Wavemakers
 • 15 jaar: Effectis
 • 20 jaar: Coor, Mederi, WITTENSTEIN
 • 25 jaar: Soundfield
 • 30 jaar: AAROVA, Sumitomo Bakelite Europe (Ghent)
 • 40 jaar:  PVG Liquids, Transuniverse Forwarding, Van Tornhaut
 • 50 jaar:  Bostoen
 • 55 jaar: Van Damme Team
 • 60 jaar: VTB - Van Rijsselberhge Beton (te lezen in ons decembernummer)
 • 75 jaar: Welders
 • 100 jaar: CIAC, TotalEnergies

Ontdek ze allemaal via deze link

Viert jouw bedrijf in 2024 een jubileum? Laat het ons weten!

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Artikel uit publicatie