Skip to main content
  • Nieuws
  • Wist je dat … kraanwater 1,5 miljard plastic flessen kan uitsparen?

Wist je dat … kraanwater 1,5 miljard plastic flessen kan uitsparen?

  • 24/05/2019

Op zoek naar een makkelijke manier om iets voor het milieu te doen? Drink kraanwater, zoals Voka’s gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. We kunnen er samen maar liefst 1,5 miljard plastic flessen per jaar mee uitsparen. En dat is lang niet het enige voordeel. Hieronder sommen wij vijf leuke weetjes over kraanwater voor u op.

WIST JE DAT

… VLAMINGEN 5 KEER MEER PLASTIC FLESSEN KOPEN DAN NEDERLANDERS?

Kraanwater is milieuvriendelijk, goed voor de portemonnee én wordt rechtstreeks aan huis geleverd. Toch zit flessenwater drinken er bij ons, Vlamingen, stevig ingebakken. De gemiddelde Vlaming koopt elk jaar 130 liter water in plastic flessen. Dat is enorm veel. In Nederland ligt dat cijfer vijf keer lager. 

… JE AL SNEL 200 EURO PER JAAR KAN BESPAREN DOOR KRAANWATER TE DRINKEN?

Als je flessenwater inruilt voor kraanwater, spaar je behoorlijk wat centen uit. Kraanwater is zo’n 120 keer goedkoper dan flessenwater. Door kraanwater te drinken in plaats van flessenwater kan je per jaar zo’n 200 euro per persoon besparen. Op www.kraanwater.be kan je zelf berekenen hoeveel centen en CO2 je bespaart door kraanwater te drinken.

 … KRAANWATER ELKE DAG OP 67 KWALITEITSCRITERIA WORDT GETEST?

Kraanwater wordt zeer sterk gecontroleerd, niet alleen door de waterbedrijven zelf maar ook door onafhankelijke laboratoria. Wist je dat kraanwater aan 67 kwaliteitseisen moet voldoen en het strengst gecontroleerde voedingsmiddel is? Het is dus gegarandeerd gezond.

… WE MAAR EEN FRACTIE VAN ONS KRAANWATER ECHT DRINKEN?

De gemiddelde Vlaming gebruikt per dag zo’n 100 liter kraanwater. Maar amper een fractie daarvan drinken we op. En dat is jammer. De auto wassen met kraanwater? Daarvoor kunnen we beter bijvoorbeeld regenwater gebruiken.

… OOK JIJ KAN DOEN ZOALS HANS MAERTENS, TOM WAES EN NATALIA?Hans Maertens

Enkele bekende Vlamingen zoals Tom Waes en Natalia roepen vanaf 2 mei iedereen op om bewust te kiezen voor kraanwater. Maar met de hashtag #ikdrinkkraanwater kan je ook zelf een leuke kraanwaterfoto of -video op je eigen Twitter-, Facebook- of Instagramaccount plaatsen. Voor elk filmpje geeft AquaFlanders 1 euro aan ‘Join for Water’, de Belgische ngo die jaarlijks tienduizenden mensen toegang geeft tot duurzame oplossingen voor drinkwater in Afrika en Latijns-Amerika.

IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez