Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Wij zijn constant op zoek naar innovatie”

“Wij zijn constant op zoek naar innovatie”

  • 24/01/2023

ZF Wind is het allereerste bedrijf dat – 43 jaar geleden al – in de windbusiness stapte. In die tijdsspanne voorzag het meer dan 150 miljoen gezinnen van groene stroom en daar stopt de ambitie niet. Het nieuwe test- en prototypecentrum, dat op dit moment gebouwd wordt in Lommel, moet bijdragen aan nog grotere en efficiëntere windturbines. 
 

Wat doet ZF Wind Power precies en wat is jouw rol in dat geheel?

Kris Adriaenssen: ZF Wind Power maakt deel uit van het Duitse technologiebedrijf ZF Wind dat technologie levert voor personenwagens, bedrijfswagens en industriële toepassingen. ZF werkt aan de nieuwe generatie van mobiliteit, de zogenaamde e-mobility. Bij wijze van diversificatie heeft de ZF Group in 2011 het Belgische Hansen Transmissions overgenomen. Dat is van oorsprong een tandwielenproducent voor fietsen die evolueerde naar grotere tandwieltoepassingen. In 1979 werd het wereldwijd het eerste bedrijf dat zich toelegde op tandwielkasten voor windturbines. In 2015 nam de ZF Group ook de windactiviteiten van Bosch Rexroth over en sindsdien durven we onszelf met recht en reden een toonaangevend technologiebedrijf te noemen dat aandrijfsystemen van windturbines maakt. Noem het gerust de versnellingsbak van de windturbine. Sinds 1979 hebben we hier meer dan 80.000 windturbines mee uitgerust. Dat komt overeen met zo’n 180 gigawatt. Het equivalent van zestig kerncentrales waar je 150 miljoen gezinnen mee van groene stroom kan voorzien.”

Aandrijfsysteem windturbine ZF Wind Power

“Als hoofd van de marketingafdeling laat ik mijn team vooral focussen op de wereldwijde communicatie rond positionering en branding van nieuwe producten. Daar komt ook het strategisch luik bij – de zogenaamde strategic marketing – wat ons in staat moet stellen een goed beeld te krijgen van de markt en de nieuwe ontwikkelingen.” 

“Wij vormen de versnellingsbak van de windturbine.” Kris Adriaenssen, Marketingverantwoordelijke ZF Wind

Kris Adriaenssen, Marketingverantwoordelijke ZF Wind Power

Hoe belangrijk is het nieuwe test- en prototypecentrum dat jullie in Lommel bouwen?

“We hebben productiebedrijven in Duitsland, Indië, China en België. Dat onze centrale R&D-afdeling in Lommel gevestigd is en we vlak aan het kanaal gelegen zijn – transport via scheepvaart zal in onze sector alleen maar aan belang winnen – waren de twee doorslaggevende argumenten om voor Lommel te kiezen. Het belang van zo’n test- en prototypecentrum hangt in grote mate samen met onze ambitie om te kunnen blijven innoveren. We zijn constant op zoek naar hoe we zo’n windturbine niet alleen efficiënter kunnen maken, maar ook steeds langer kunnen laten meegaan. Dit testcentrum zal daarin een cruciale rol spelen. We kunnen hier immers op een paar maanden tijd een periode van 25 jaar simuleren. Het is niet alleen een van de grootste testcentra ooit gebouwd met een testcapaciteit tot 30 megawatt, het is ook een van de weinige waarin we onze tandwielkasten en volledige aandrijflijnen in een dynamische reallifeopstelling kunnen testen met een koppel tot 45 miljoen Nm. En dat is in deze toch wel cruciaal om de toekomstige generaties van windturbines te ontwikkelen.”

Wanneer is de ingebruikname gepland?

“De bouw zal zo’n twee jaar in beslag nemen, zodat we in 2024 het testcentrum effectief in gebruik kunnen nemen. De bouwwerken zijn al begonnen, maar het is wel een enorm complex proces. Als je weet welke gigantische krachten er op die windturbine zullen worden losgelaten, hoef ik je niet uit te leggen dat we hier niet met gewone funderingen kunnen bouwen. We bouwen ook in een unieke ‘rug-tegen-rug’-testopstelling zodat we meteen twee aandrijflijnen kunnen testen, waarbij we aan de ene zijde aandrijven terwijl aan de andere zijde de aandrijflijn elektriciteit levert als generator. Kwestie van de energiekosten sterk te beperken.”

In hoeverre helpt het dat de huidige context bijzonder gunstig is voor alles wat met groene energie te maken heeft?

“Dat zal ik zeker niet ontkennen, maar er zijn wel twee uitdagingen: het feit dat de wereldeconomie op lemen voeten lijkt te staan, maakt dat de prijzen van materialen extreem gestegen zijn. Dat heeft uiteraard zijn weerslag op onze productiekosten. Met de REPowerEU ambitie wil Europa binnen acht jaar de geïnstalleerde capaciteit van windenergie laten stijgen van 190 naar 510 gigawatt. Dat is een mooi doel, maar brengt vooral in de toevoerketen en op logistiek vlak een extreme uitdaging met zich mee. Maar ik durf met de hand op het hart zeggen dat ZF Wind Power klaar is om die challenge samen met onze klanten aan te gaan.” 
 

imu - VZW - Maattwerk
imu - vzw - obd 1

Artikel uit publicatie