Skip to main content
Map

Wij staan in de ring voor u

  • 31/01/2022

Voor het tweede jaar op rij mochten we jullie niet ontvangen op onze Nieuwjaarsinvitito. Dat went niet en dat zal het gelukkig ook nooit doen. Ik ben ervan overtuigd dat we de gemiste edities al zeker volgend jaar, maar mogelijk al dit voorjaar, zullen inhalen.

Johann Leten

 

Net zoals jullie al bijna twee jaar doen, focussen we ons in de tussentijd gewoon op wat wél nog kan. Want ook wanneer het minder evident is om ondernemers samen te brengen, kunnen we jullie ideeën wel nog bundelen in één luide stem. En dat is exact wat onze voorzitter Karin Van De Velde pas nog deed in haar nieuwjaarsboodschap.
We beseffen maar al te goed dat de ergernis over het huidige beleid groot is. En terecht. Het lijkt wel alsof ieder protestgroepje gehoord wordt, terwijl de ondernemers die zorgen voor welvaartscreatie in een verdomhoekje worden geduwd. Ook na één jaar federale regering en een Vlaamse regering die halfweg haar legislatuur zit, blijft de besluiteloosheid rond cruciale dossiers groot. Dossiers die nota bene maatschappelijk een veel groter belang hebben dan eender wat vandaag nog op overlegcomités beslist wordt.

“We zullen jullie stem onverstoorbaar blijven representeren.”

Het is dan ook tijd voor beleid. Naast de onvermijdelijke problemen op de arbeidsmarkt hangt het uitblijven van een definitief stikstofkader als een zwaard van Damocles boven de rechtszekerheid van vergunningen. Daarnaast moet iedereen stilaan vaststellen dat de automatische loonindexering onhoudbaar is en dat de échte impact van de brexit nog moet komen. Tel daarbij de energie- en grondstofprijzen die de pan uit swingen en de supply chain die verstoord blijft, en het is duidelijk dat er nu nood is aan actie. Binnen al deze thema’s zijn er bovendien heel wat Limburgse dossiers die vakministers met een pennentrek kunnen oplossen. Ik stel voor dat onze regeringen zich daar dan ook op focussen in 2022.
Met onder andere de energienorm, de jobbonus, de verlenging van de steunmaatregel ontwrichte zone en de nieuwe Europese regionale steunkaart hebben we vorig jaar heel wat zaken voor jullie in beweging gebracht. Maar we weten dat het lang niet voldoende is. We zullen jullie stem dan ook onverstoorbaar blijven representeren.
Het is op basis van die stem dat alle stakeholders van dit land aan de slag moeten. In het belang van onze ondernemers en dus onlosmakelijk in het belang van onze welvaartsstaat. Het is money time, en wees maar zeker dat wij mee in de ring staan.

Artikel uit publicatie