Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Wij hebben nooit voor de gemakkelijkste weg gekozen”

“Wij hebben nooit voor de gemakkelijkste weg gekozen”

  • 28/05/2024

Het duurzaamheids­avontuur van Yves Peiffer, gedelegeerd bestuurder van Elep, gaat terug tot de jaren 90. Vandaag draagt de Limburgse enveloppenfabrikant als een van de vier SDG Ambassadors wereldwijd het Voka Charter Duurzaam Ondernemen met veel passie uit. Ook nu Elep naast de enveloppenfabricage is begonnen met de productie van labels, kiest het voor de combinatie van kwaliteitsvol én milieuverantwoord.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yves Peiffer
● Bedrijf: Elep
● Opgericht in: 1963
● Activiteiten: Elep is een Vlaamse producent van enveloppen. Vanuit thuisbasis Lommel bedient het bedrijven, instellingen, groothandels en reclamebureaus in de Benelux, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In 2022 bracht Elep zijn expertise naar de fabricatie van bedrukte digitale etiketten.

Elep uit Lommel is een toonaangevende speler op het gebied van enveloppen en labels. Opgericht in 1963, is het de enige overgebleven industriële enveloppenfabrikant in ons land, die trouwens ook volledig in Belgische handen is. Yves Peiffer kwam in 1992 als algemeen directeur aan boord. Samen met twee andere managers nam hij toen Elep over van het Nederlandse moederbedrijf. In 2007 kocht hij zijn twee compagnons uit en werd hij enige eigenaar. Elep heeft ongeveer 60 mensen in dienst en produceert en drukt circa 400 miljoen omslagen per jaar. 
Gitte Briers, adviseur duurzaam ondernemen bij Voka – KvK Limburg, ging langs voor een gesprek.

Pionier in duurzaamheid
Yves Peiffers inzet voor duurzaamheid is een langdurig engagement, een reis die begon in de jaren 90. “We zijn gestart met in kleine stappen onze processen en installaties duurzamer te maken. Dat leverde ons kostenreducties op, onder ander door water en energie te besparen. Zo zagen we dat winstgevendheid en duurzaamheid kunnen samengaan. We werden pionier in het behalen van milieucharters en eco-certificeringen. In 1999 mochten we al het Milieulogo, toen van de provincie Limburg, opspelden. In 2002 volgde het Milieucharter, later omgedoopt in Milieukeur. We onderschreven ook het Voka Charter Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.”

Intensief begeleid
Toen Voka in 2017 het Voka Charter Duurzaam Ondernemen lanceerde – een nieuw charter met een veel ruimere insteek dan de vroegere milieucharters – engageerde Elep zich direct. “Dat betekende dat we alle aspecten van A tot Z gingen opvolgen in ons bedrijf: grondstoffen, energie, mensen, het sociale, het bestuurlijke (governance) … Het betekende ook dat we aan onze leveranciers bepaalde duurzaamheidseisen gingen stellen, onder meer in de vorm van certificering.”

“We zijn gedurende ons hele traject altijd heel intensief begeleid door Voka. Als ik het soms even niet meer zag zitten, kon ik bij hen terecht voor een peptalk”, zo vertelt Yves. “Als deelnemers bijkomende vragen hebben of extra ondersteuning zoeken, gaan we met veel plezier langs”, vult Gitte aan. “Zo maken we het traject behapbaar. Daarmee kunnen we vanuit Voka – KvK Limburg. het verschil maken.”

Voortrekkersrol
In 2020 behaalde Elep het pionierschap van de SDG’s van de VN, de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die wereldwijd een eind moeten maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Twee jaar later werd het bedrijf Champion. Nu mag het zich zelfs SDG Ambassador noemen, een van de vier in België. 
Yves: “Het SDG-ambassa­deur­schap houdt in dat wij de filosofie van de SDG’s uitdragen naar de buitenwereld. Die SDG’s zijn nog te weinig bekend, merk ik bij lezingen en tijdens gesprekken met andere bedrijven. Het is echt pionierswerk.”

Onze uitstoot komt voor minstens 70% van de grondstoffen waarmee we werken. Wij zijn maar een schakeltje in de ketting. - Yves Peiffer, Elep.

Voedings­gecertificeerde etiketten
Enveloppen is geen groeimarkt: het gebruik ervan daalt al 15 jaar. Yves: “Daarom zijn we gaan nadenken over diversificatie van onze producten. Sinds een jaar produceren we zelfklevende etiketten. Ook hier hebben we niet voor de gemakkelijkste weg gekozen: we maken voedingsgecertificeerde etiketten, die aan strenge normen moeten voldoen. Je moet speciale, duurdere inkten gebruiken en je machines op de productie van labels aanpassen. We zijn pas een jaar bezig, er is nog werk aan de winkel om ons klantenbestand verder uit te breiden. Onze ambitie is om naar een fifty-fiftyverhouding tussen enveloppen en labels toe te groeien.”

Klimaatneutraal in 2050?
De EU streeft ernaar klimaatneutraal te zijn tegen 2050. Hoever wil Yves dan met Elep staan? “Onze uitstoot komt voor minstens 70 procent van de grondstoffen waarmee we werken. Wij zijn maar een schakeltje in de ketting. Ik zeg altijd: als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en veegt voor eigen deur, komen we ver. Veel zal afhangen van de consument. Als die eisen gaat stellen aan duurzaamheid, zullen de bedrijven volgen.”

Bij de verplichte duurzaamheidsrapportering die de EU oplegt, maakt Yves wel een kanttekening: “We moeten absoluut doelen stellen en die nastreven, maar mogen daarbij onze internationale concurrentiepositie niet op het spel zetten. Ik ben voorstander van een gedoseerde aanpak.”

In het kader van de Green Deal stelt de EU ambitieuze doelstellingen om klimaatverandering aan te pakken en te evolueren naar een duurzame economie. “Het is zaak om onze Limburgse ondernemingen hier klaar voor te maken, en dan gaat het niet alleen over de grote bedrijven maar ook over kmo’s. Slimmer omgaan met energie, CO2-reductie, circulariteit, grondstoffen, CSRD … Als Voka – KvK Limburg nemen we onze verantwoordelijkheid om bedrijven deze zaken bij te brengen zodat we samen een succesvolle transitie kunnen realiseren”, besluit Gitte Briers.

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie