Skip to main content
  • Nieuws
  • “Wij blijven geloven in de Britse markt”

“Wij blijven geloven in de Britse markt”

  • 15/02/2018

“Ik blijf geloven in de Britse markt. Met 68 miljoen mensen is het nog altijd een groeimarkt”, zegt Edgard Geyskens, CEO van NAQI, de fabrikant van gespecialiseerde huidzalven uit Halen. We vroegen zijn mening naar aanleiding van de brexitonderhandelingen.

De eerste fase van de brexitonderhandelingen is achter de rug. Maar er zijn nog heel wat hordes te nemen. Een alliantie van Kamers van Koophandel rond de Noordzee heeft opgeroepen om snel tot een akkoord over de transitieperiode te komen. Ze pleiten daarbij voor een status quo tijdens die fase.

Weinig zorgen

NAQI realiseert een groot deel van zijn omzet in Groot-Brittannië en de oude Commonwealth, “maar ik maak me weinig zorgen over de impact van een brexit op mijn business”, zegt Geyskens.

Hij startte zijn onderneming eind jaren 80, met dermafarmaceutische producten: huidzalven voor preventief en postoperatief gebruik, meer specifi ek voor kinesitherapeuten. NAQI telt vandaag achttien vaste medewerkers, en het hart van het bedrijf is gevestigd in Halen, Limburg.

“Hier doen we productontwikkeling voor onszelf en voor derden”, zegt Geyskens. “We hebben een quasi ‘unmanned production plant’, we produceren loten van 750 tot 10.000 eenheden“, zegt Geyskens. “Wij specialiseren ons als center of excellence.”

Manchester City

NAQI verdeelt de helft van zijn omzet rechtstreeks, de rest gaat via distributeurs. Vijftig procent van de verkoop gaat naar het buitenland, en Groot-Brittannië neemt daar een belangrijk deel van in. NAQI werkt daar vooral via medische groothandelaars voor sportclubs. Zeg maar: de Manchesters City en Manchester United van deze wereld.

“In het VK heb je namelijk een systeem met een grote club en daaronder enkele honderden regionale clubjes, die een directe relatie hebben. Kom je bij de grote binnen, dan ook bij de kleine.”

Losse schroeven?

Zet een brexit zijn model op losse schroeven? Hij is optimistisch. “Londen is een geweldige attractiepool, the place to be. Dat gaat niet snel veranderen. Het VK is bovendien nog altijd de trans-Atlantische brug tussen Europa en de VS. Dat zal ook zo blijven. De Britten hebben een onwaarschijnlijk internationaal netwerk, kijk maar naar hun rol in de politieke wereld. Bijvoorbeeld de onderhandelingen met Rusland. Hun geheime dienst, de MI5, is de tweede beste ter wereld. Heel Europa steunt daar op."

En dus? “Misschien reageert de EU een beetje te paniekerig en onbeholpen op die brexitplannen. Dat is niet altijd even verstandig.”

Imu Salesforce
IMU Multiburo