Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Wie woondroom zegt, zegt Ve-Ra-Bo

 • 24/05/2023

Een streekeigen kenmerk van de historische stad Aarschot is dat je er veel gebouwen van bruine ijzerzandsteen terugvindt. Dat geeft de regio haar herkenbare uiterlijk. Maar even eigen aan de streek is het bedrijf Ve-Ra-Bo van de familie Maurien. Zij doen al bijna 40 jaar woondromen uitkomen in en rond diezelfde regio. Johan en Pieter Maurien delen ons het verhaal van hun succesvolle familiebedrijf. 

Ve-Ra-Wat?

Johan Maurien: “Ve-Ra-Bo staat voor Veranda’s, Ramen en Bouw. Onze vader, Jos Maurien, legde destijds de focus op die drie facetten. En dat dekt ook vandaag nog de lading.” 

Pieter Maurien: “Hij startte het bedrijf op in 1984. Onze moeder, Anne-Marie, vervoegde het bedrijf een tweetal jaar later. Samen bouwden ze de zaak op tot wat het vandaag is geworden.”
 

Foto: De familie Maurien met van links naar rechts, Johan, Pieter, Anne-Marie en Jos.

de familie mauriën

Recht van de schoolbanken 

Johan en Pieter vormen samen de tweede generatie aan het roer van het familiebedrijf, maar ze zijn er al langer betrokken. 
Johan: “Ik ben meteen in het bedrijf gestart in 2003 aan het einde van mijn middelbare schoolcarrière. Eerst uitvoerend, mee op de werf en daarna in productie en in het magazijn en zo doorgegroeid naar de burelen. Daardoor heb ik een zeer technische achtergrond.” 
Pieter: “Bij mij verliep het gelijkaardig. Ik ben ook gestart vlak na de middelbare school. Dat was in 2006. Maar ik ben meteen in een administratieve functie terechtgekomen, waarna ik doorgroeide naar de logistiek. Vandaag ben ik de stap aan het zetten naar boekhouding, een taak die onze moeder vroeger voor haar rekening nam.” 

Overnemen: ja of nee? 

De overname door de tweede generatie stond echter niet in de sterren geschreven. Zowel Johan als Pieter kenden twijfels. 
Johan: “Onze ouders hebben ons concreet de vraag gesteld of we nu verder wilden met het bedrijf of niet. Daar hebben we niet meteen volmondig ‘ja’ op geantwoord. We hadden wat tijd nodig om te beseffen dat we daar wel verder mee wouden. En toen de ‘ja’ dan toch viel, hebben we nog redelijk wat voorbereidingstijd genomen om onder andere een familiecharter op te maken. Begin dit jaar zijn de handtekeningen dan uiteindelijk gezet. Natuurlijk heb ik wat moeten bijbenen op het administratieve vlak, vooral dan kennis van het financiële, want mijn interesses lagen voordien enkel bij het bouwtechnische. Mijn vader heeft zo geleidelijk aan het operationele aan mij overgelaten.” 
Pieter: “We hebben nooit anders gekend dan het familiebedrijf en het bedrijfsleven. Het voelde als een logische stap. Er speelde zeker wat familietrots mee in de beslissing.” 

Overname in woelige tijden 

De bouwsector van de jaren ’80 was natuurlijk een ander paar mouwen dan die van vandaag. Johan en Pieter krijgen als startersgeschenk heel wat uitdagingen op het bord geserveerd. 
Johan: “Duurzaamheid enerzijds, maar ook de prijsdruk zorgt voor een uitdaging. We moeten meteen een evenwicht vinden tussen die duurzaamheid, de prijsdruk en dan vooral de relatie arbeidskost en arbeidsduur. Daar schuilen de grootste uitdagingen. Dat zijn ook zaken waarop onze ouders ons niet konden voorbereiden. De belangrijkste pijler blijft wel het garanderen van kwaliteit. Niet onbelangrijk, want we werken voor particulieren die ons een stukje van hun dromen toevertrouwen.” 

Familiaal vertrouwen 

Ondernemen als familie heeft zo zijn voordelen. Voor Johan en Pieter is dat vooral een gevoel van zekerheid en vertrouwen. 
Pieter: “Als familie sta je samen sterker. Een familiale band geeft je zekerheid wanneer je beslissingen moet nemen.” 
Johan: “Je hebt meer vertrouwen in elkaar. Enkel de belangrijkste beslissingen nemen we samen. Bij kleinere zaken vertrouwen we erop dat we allebei de beste keuzes maken voor het bedrijf.” 

atelier verabo

De valkuil van familiaal ondernemen 

Van familiebedrijven wordt wel vaak gezegd dat de beslissingsvorming trager verloopt.
Johan: “Daar zit wel wat waarheid in. En dat is bij ons dan ook een werkpuntje geweest. We moesten onszelf aanleren om meer aan het bedrijf te werken dan in het bedrijf. Vroeger namen we beslissingen aan de keukentafel. Nu voorzien we vaste momenten om de koppen bij elkaar te steken en voor echte vooruitgang te zorgen.” 

Plato Next Generation 

Johan: “Dit heb ik solo gevolgd in functie van de overname. De verschillende thema’s die aan bod komen tijdens dit traject hebben mijn kijk breder gemaakt. Ik kan hier met gelijkgestemde mensen, weliswaar uit andere sectoren, kijken naar hoe je gelijkaardige situaties en uitdagingen aanpakt. Ik heb dan ook dit jaar een verlenging van het traject gevraagd.” 

Wat is … Ve-Ra-Bo

 • Opgericht in: 1984
 • Zaakvoerder: Johan Maurien
 • Aantal medewerkers: 40-tal
 • Activiteiten: het bouwen en plaatsen van veranda-leefruimtes en aluminium ramen en deuren als kernactiviteit. Daarnaast coördineren ze totaalprojecten en renovatiewerken.
 • www.verabo.be
   

Wie is ...Johan Maurien

 • Opleiding: Bouwkundig tekenaar
 • Functie: Bestuurder
 • Traject: Startte in 2003 in een technische functie bij het bedrijf van zijn ouders. Groeide door naar een meer administratieve functie om uiteindelijk het bedrijf over te nemen in 2023.

Wie is ...Pieter Maurien

 • Opleiding: Secretariaat - Talen
 • Functie: Aankoop + HR
 • Traject: Begon in 2006 met een administratieve functie voor het familiebedrijf. Groeide door naar een functie binnen de logistiek. Binnenkort zal hij verantwoordelijk zijn voor de boekhouding.

Contactpersoon

Elisa Frias

Adviseur Ondernemerschap

Proximus

Artikel uit publicatie