Skip to main content
  • Nieuws
  • "Wie werk creëert, creëert impact"

"Wie werk creëert, creëert impact"

  • 07/11/2019

Ze is niet in één vakje te vatten, maar als er één woord Yasmien Naciri omschrijft is het wel dit: ondernemend. De komende vijf jaar koestert ze grootse plannen met haar ondernemingen en ziet ze oplossingen waar vele anderen hindernissen zien. Al zijn die laatste er wel, zegt ze. Wat de nieuwe regeringen kunnen doen om het jonge ondernemers makkelijker te maken? "Véél", klinkt het.

Waar bent u mee bezig als ondernemer?

"Ik ben oprichter van Fleks, een niet-traditioneel jeugdhuis in Antwerpen dat jongeren stimuleert om een eigen zaak op te starten en te ondernemen in de brede zin van het woord. Intussen hebben wij zo'n 200 jongeren bereikt. Daarnaast ben ik Amana gestart, een organisatie voor ontwikkelingshulp in Marokko. Dankzij onze projecten kunnen kinderen naar school en zetten we mensen aan het werk. Daarbovenop doe ik consultancy, die gaat van strategische communicatie tot HR."

Wat zijn de plannen voor de komende vijf jaar?

"Ik ben een sollicitatie-app en website aan het uitwerken met de focus op bedrijven die openstaan voor inclusie en dus bereid zijn om mensen met bijvoorbeeld een migratieachtergrond of een handicap aan te nemen, zolang ze aan de gevraagde waarden en competenties voldoen. Als ze gaan solliciteren, worden zulke kandidaten vaak afgewezen zonder dat ze goed weten waarom, blijkt uit onderzoek. Daardoor groeit hun wantrouwen tegenover werkgevers. Zo'n app kan daar aan tegemoet komen en de drempel verlagen. Maar het meeste van mijn tijd zal naar mijn bedrijf in Marokko gaan. Het doel is daar onder meer om jongeren landbouwtechnieken aan te leren zodat ze daarna zelf aan de slag kunnen gaan."

Yasmien Naciri

Wat kan het beleid beter doen voor jonge ondernemers?

"Véél. Ik ben zelf in armoede opgegroeid en toen ik als student bekeek of het interessant was om een ondernemingen te starten, zag ik dat het financiële plaatje dat helemaal niet is. Vandaar dat ik bij voormalig minister Philippe Muyters ben gaan aankloppen om het statuut van student-ondernemer te ontwikkelen, dat inmiddels bestaat. Zulke structurele oplossingen hebben we nodig. Zo betaal je als starter superveel aan de overheid, terwijl je nog aan het overleven bent. Die lasten moeten lichter. Maar ook de vooroordelen over ondernemers, onder meer bij linkse politici, moeten weg. Ondernemen is niet per definitie tegengesteld aan zorg dragen voor mens en milieu. Integendeel, wie werk creëert, creëert ook impact in de samenleving."

Contactpersoon

Katrien Stragier

Adviseur Strategische Communicatie

IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant