Stem jouw favoriet naar de overwinning
miK (Milieu-infopunt voor de kmo) en de provincie Vlaams-Brabant gaan jaarlijks op zoek naar een bedrijf dat actief inzet op klimaatneutraal en duurzaam ondernemen. Ondertussen zijn er welgeteld 6 finalisten bekend en dingen ze allen nog naar de titel van klimaatambassadeur. We stellen ze graag aan jullie voor.
miK, Milieu-infopunt voor de kmo, is een project van Voka Vlaams-Brabant met steun van de provincie Vlaams-Brabant. Aan de hand van advies, workshops en infosessies worden ondernemingen aangemoedigd om duurzaamheid in hun bedrijf te integreren. Bedrijven die met vragen zitten omtrent concrete milieuvriendelijke actiepunten kunnen steeds terecht bij miK. Met de titel van miK-Klimaatambassadeur willen ze ondernemingen uit de regio belonen voor hun inzet voor het klimaat en hun acties delen als best practice, ter inspiratie voor andere kmo’s.
Rensol
Rensol uit Relegem is een zonnepaneleninstallatiebedrijf van het eerste uur voor particulieren, bedrijven en overheidsinstellingen. Voor elke klant maakt Rensol een individuele analyse van de energiebehoefte, om een oplossing op maat uit te werken die de energiekosten tot het minimum beperkt. Zo draagt de onderneming bij aan de verlaging van de CO2-uitstoot en draagt ze een steentje bij aan een gezondere toekomst.
Zo doen zij aan duurzaam ondernemen
De 26 medewerkers van Rensol zijn echte promotoren van hernieuwbare energie. Ze motiveren hun klanten om zoveel mogelijk groene stroom te benutten, en informeren architecten over de nieuwste energiezuinige technieken. Met zijn energieneutraal bedrijfsgebouw wil Rensol andere bedrijven inspireren om te vergroenen. Rensol toont hen aan dat de overstap naar hernieuwbare energie een win-win-situatie is. Die overstap is volgens de onderneming de enige manier om energie betaalbaar te houden in de toekomst. Het bedrijf is ook een collectepunt van PV Cycle, waar oude fotovoltaïsche zonnepanelen voor 93% gerecycled worden.
Facts and figures
- Actief op de zonnepanelenmarkt sinds 2010
- Groen bedrijfswagenpark en personeelsfietsen
- Bedrijfsgebouw draait voor 100% op hernieuwbare energie
Meer info

Natuurelles
Als gezonde traiteur biedt Natuurelles ‘healthy food on the go’: gezonde meeneemmaaltijden voor flexitariërs met heel wat vegetarische en veganistische opties, geïnspireerd door Ottolenghi. Al hun maaltijden zijn vers en huisbereid met biologische producten en seizoensgroenten, zoveel mogelijk van lokale of Europese oorsprong.
Zo doen zij aan duurzaam ondernemen
Natuurelles kiest er bewust voor om niet alleen vegetarisch en vegan te koken. Zo brengen ze ook mensen die daar niet voor kiezen in aanraking met veggie en vegan gerechten. Je kan er terecht voor een workshop ‘vegan koken’, en die trekt vooral vleeseters met goeie voornemens aan. Voor de coronamaatregelen vroegen ze klanten hun eigen verpakking mee te brengen, tijdens de crisis gebruikten ze biologisch afbreekbare verpakkingen, binnenkort schakelen ze over op een leeggoedsysteem. Poetsen doen ze bij Natuurelles met water en bio-afbreekbare middelen. Eigen afval sorteren, recycleren en composteren ze maximaal.
Facts and figures
- Slechts 1 restafvalzak per week
- Besparing van 2,9 kg restafval per dag met leeggoedsysteem
- Sensibilisering rond gezond eten, afvalbeperking en sorteren
Meer info

Kim’s Chocolates
Sinds 1987 maakt Kim’s Chocolates uit Tienen overheerlijke chocoladeproducten die wereldwijd verkocht worden. Duurzaamheid en kwaliteit staan voorop binnen heel hun distributieketen en productieproces. De merken van Kim’s Chocolates omvatten Cachet en KC Chocolatier. Daarnaast produceert het bedrijf ook voor private labels.
Zo doen zij aan duurzaam ondernemen
(body) Kim’s Chocolate is allicht de meest groene Europese chocoladefabriek. Ze dekken hun energieverbruik volledig met groene stroom, waarvan ze een kwart zelf opwekken. Maar liefst 98% van de cacao die ze aankopen, komt uit duurzame programma’s. Ze richtten een eigen vzw op voor scholenbouw in Tanzania. Als rasechte ‘SDG Pioneer’ berekent de onderneming vanaf dit jaar haar jaarlijkse CO2-uitstoot om ze zoveel mogelijk te reduceren en ze te compenseren door de aanplant van cacaobomen in Tanzania. Samen met hun private label-klanten werken ze aan het beperken en verduurzamen van verpakkingen.
Facts and figures
- 4000 zonnepanelen op het dak
- Biologische waterzuiveringsinstallatie op basis van kokosvezels
- Roadmap voor verduurzaming van verpakkingsmaterialen
Meer info

Jennes
Jennes is ruim 60 jaar actief als autodealer voor de merken Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Cupra en VW Commercial Vehicles. Binnen de groep zitten ook twee koetswerkbedrijven. Dat Jennes al drie jaar op rij verkozen werd als fleetdealer van het jaar toont aan dat het een servicegerichte onderneming is.
Zo doen zij aan duurzaam ondernemen
Investeringen in gebouwen, mobiliteit en laadinfrastructuur zijn een doorlopend gegeven binnen deze onderneming. De recente gebouwen zijn bijna- energieneutraal. Alle filialen zijn uitgerust met zonnepanelen en laadpalen voor elektrische wagens. De parkings zijn waterdoorlatend en regenwater wordt opgevangen voor sanitair gebruik. Het bedrijf schoolt zijn medewerkers voortdurend bij rond elektrisch rijden. Jennes wil aantonen dat ook een automotive bedrijf verantwoord, duurzaam en ecologisch kan zijn. Vorig jaar zette de onderneming een beurs op rond duurzaam ondernemen voor en met lokale ondernemingen.
Facts and figures
- CO2-uitstootvermindering van 129 ton/jaar door zonnepanelen
- Binnenkort “zero emission” uit eigen bedrijfswagens
- Elektrische vervangwagens en vervangfietsen voor klanten
Meer info

Harol
Harol uit Diest is een Belgisch familiebedrijf, opgericht in 1946, dat innovatieve totaaloplossingen ontwikkelt met de focus op leefcomfort, energiebesparing, design en veiligheid. Harol is een van de meest toonaangevende fabrikanten van rolluiken, zonwering, poorten en buitenleven in Europa. Vanuit Diest exporteert Harol naar meer dan 30 landen.
Zo doen zij aan duurzaam ondernemen
Bij Harol herbruiken ze maximaal hun aluminiumafval en regenwater. Fietsleasing, hybride en elektrische bedrijfswagens en telewerk zijn opgenomen in het arbeidsreglement. Harol werkt samen met een extern bureau aan de verduurzaming van de life cycle van zijn producten. In het e-book ‘We believe in natural cooling’ geeft het bedrijf aan wat we kunnen doen tegen de klimaatopwarming, zowel op macro- als op individueel niveau. Harol is lid van Vlaanderen Circulair Bouwen en van de European Solar Shading Organisation, die lobbyt om zonwering te verplichten en zo de CO2-uitstoot door airco’s te verminderen.
Facts and figures
- 280 ervaren en gedreven medewerkers
- Reductie van het energieverbruik door led-verlichting, afbouw van het printerpark en BEN-gebouw
- Alle nodige energie opgewekt door eigen windturbine
Meer info

Go Smart Repair
In 2015 werd in Zaventem Go Smart Repair Center vzw opgericht door drie autoherstellers met vele jaren ervaring in de sector. Hieruit ontstond Go Smart Automotive Repair, een netwerk van 30 carrosseriebedrijven die allemaal achter dezelfde bedrijfswaarden staan, en duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel dragen.
Zo doen zij aan duurzaam ondernemen
De leden van Go Smart Automotive Repair behaalden allemaal het label ‘Duurzaam Repareren’, dat wordt toegekend door een externe partij. Ze werkidemen samen met BASF coatings en gebruiken verf van biomassa, wat hun CO2-uitstoot gevoelig vermindert. Om afval zoveel mogelijk te voorkomen, hergebruiken en recyclen werken ze volgens de Ladder van Lansink. Het bedrijf zorgt voor zonnepanelen, laadpalen en elektrische vervangwagens bij de leden. Go Smart Repair wil de trekker van de branche zijn op het gebied van duurzaamheid, en samen met Duurzaam Repareren en Ovam zoeken ze naar verbeteringen op het vlak van MVO.
Facts and figures
- Netwerk van 30 carrosseriebedrijven met het label ‘Duurzaam Repareren’
- 10 pick-up & delivery sites waar klanten hun auto kunnen afzetten en ophalen
- Duurzame, kwalitatieve herstellingen met smart repair technieken
Meer info
