Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Who is in charge?

  • 15/03/2024

Wie is verantwoordelijk voor wat? Het recente OESO-rapport over het Brussels gewest kan snel worden samengevat. De huidige Brusselse institutionele lasagne remt de economische groei van Brussel.

Op verzoek van de Brusselse regering heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) het afgelopen jaar de institutionele structuur, de openbare financiën en de ruimtelijke ordening van onze hoofdstad bestudeerd. Het lijvige rapport, dat 280 pagina’s telt, bevat een reeks interessante vaststellingen en voorstellen.

Ongetwijfeld zal iedereen wel iets in het rapport vinden dat haar of zijn standpunt bevestigt, maar één vaststelling blijft terugkomen in alle beleidsdomeinen: iedereen is bevoegd, maar niemand is uiteindelijk verantwoordelijk. Voorbeelden genoeg, denk maar aan het actuele debat rond de factuur voor het onderhoud van het rioleringsnetwerk van Vivaqua.

De onderzoekers verwijzen heel specifiek naar het risico op ‘pass the buck’-gedrag van onze instellingen. Bij een gebrek aan transparantie is de burger of ondernemer uiteindelijk het slachtoffer omdat zij niet weten waar zij terecht kunnen voor een oplossing bij problemen.

De onderzoekers stellen ook meteen de remedie voor in twee logische hoofdlijnen; ten eerste verduidelijk de bevoegdheidsverdeling en ten tweede vereenvoudig die bevoegdheidsverdeling. Kort samengevat: geef een antwoord op de vraag wie verantwoordelijk is voor wat.

Het wordt interessanter wanneer de OESO-onderzoekers wijzen op de noodzaak van meer metropolitane samenwerking. Zo stelt de OESO dat een gebrek aan systematische coördinatie op metropolitaan niveau extra druk kan leggen op de regionale financiën. Dit kan kapitaalinvesteringen beperken die cruciaal zijn om de digitale en groene transities te versnellen en te consolideren en laat zo een deel van het economisch potentieel van de regio onbenut.

Ondernemend Brussel en Voka Metropolitan nemen deze handschoen alvast op om, voorbij institutionele grenzen, samenwerkingen op te zetten. Dit omvat samenwerkingen met het Brussels gewest, de Vlaamse rand en het federale niveau om de Brusselse economische motor te laten draaien voor iedereen. Laten we zo het potentieel van onze hoofdstad nu ten volle benutten.

Contactpersoon

Artikel uit publicatie