Skip to main content
  • Nieuws
  • West-Vlamingen, de wereld is van ons!

West-Vlamingen, de wereld is van ons!

  • 09/10/2017

Ik dacht nog: Bert, zet je tweet al klaar want die gaan dit hier een tweede keer winnen. En zo geschiedde. In het Concertgebouw Brugge ging Skyline Communications uit Izegem voor de tweede keer in vijf jaar tijd met de Leeuw van de Export aan de haal. Met die prestigieuze award beloont Flanders Investment & Trade (FIT) jaarlijks twee Vlaamse bedrijven omwille van hun uitzonderlijke exportresultaten en visie.

Een staaltje van West-Vlaams ondernemerschap en doorzettingsvermogen. In 2012 nog de beste in de categorie “kleine bedrijven”. Anno 2017, amper vijf jaar later, laat de familie Vandenberghe opnieuw van zich horen - en hoe. Deze keer de beste in de categorie “bedrijven met meer dan vijftig medewerkers”. Van een snelle groeier gesproken… Eens te meer wist het bedrijf de jury te overtuigen met zijn indrukwekkende exportgroei. Als wereldmarktleider in end-to-end multivendor network management software voor de media-industrie kan het bovendien terugvallen op een klantenportefeuille om u tegen te zeggen.
 
En natuurlijk is Skyline Communications niet de enige in onze regio die furore maakt op het wereldtoneel. Onze Vlaamse export brak vorig jaar voor het eerst door de grens van 300 miljard euro. Wereldwijd is Vlaanderen daarmee de 13e grootste exporteur. Uit de Exportbarometer van FIT, die jaarlijks de temperatuur bij de Vlaamse exporterende bedrijven opmeet, blijkt dat het vertrouwen van Vlaamse exporteurs in de wereldeconomie positief is en de verwachtingen hooggespannen zijn. Enkele opvallende trends: 52,5% zag zijn exportcijfers het voorbije jaar toenemen. 44,1% exporteerde meer naar de buurlanden, 47,6% naar andere EU-lidstaten. 27,3% van de exporteurs buiten de EU verwacht dit jaar de grootste groei in de VS. 20% zag zijn export naar Centraal- en ZuidAmerika wel afnemen. 73,2% voorspelt de komende jaren een stijging van de omzet uit export. Exacte exportcijfers voor West-Vlaanderen zijn er niet, maar het staat buiten kijf dat onze ondernemingen daar een belangrijk aandeel in hebben.
 
Wie de wereldkaart bekijkt, stelt vast dat Vlaanderen naar alle landen in de wereld exporteert. Onze buren Duitsland, Frankrijk en Nederland blijven het belangrijkst. De VS vormen de belangrijkste exportmarkt buiten de EU. De zogenaamde BRICS-landen zorgden tot 2012 voor een belangrijk deel van de exportgroei, maar vielen daarna stil. Hun rol als exportmotor werd intussen weer ingenomen door groei binnen de eurozone. Buiten de eurozone valt het groeiende belang van Japan op. Het is belangrijk om actief te zijn op verschillende exportmarkten om zo het risicio op het wegvallen van een ervan te vermijden. Ons zwakke punt is en blijft echter onze afhankelijkheid van de eurozone. We moeten écht meer de wereld in!
 
Niet voor niets is één van de strategische objectieven van onze Kamer om net de “Gateway to the world” te zijn voor onze West-Vlaamse ondernemingen. Het is onze ferme ambitie om nog meer dan in het verleden bedrijven te ondersteunen in hun internationaliseringsstrategie. Of om ondernemingen die potentieel hebben maar vandaag nog niet exporteren, te overtuigen de sprong te wagen. Exporteren betekent welvaart importeren. Het maakt onze ondernemingen weerbaarder en sterker. West-Vlamingen, de wereld is van ons!
 

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder