Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Grounds Up gaat samenwerken met IKEA

Koffie uit een beker van… koffie 

Koffie mag dan een waardevol voedingsproduct zijn, het donkere geurige goedje zorgt per jaar wereldwijd voor 18 miljoen ton koffiedik of drab. Dat afval wordt gestort, verbrand of vergist, zonder hergebruik of de ontwikkeling van een circulaire economie. Lukas Van Quickelberghe sprong in het zwarte gat met zijn start-up Grounds Up in Kortrijk.

Grounds Up gaat samenwerken met IKEA Lukas Van Quickelberghe

Wij Belgen staan met de consumptie van gemiddeld 800 kopjes koffie per jaar op de achtste plaats in de wereld. Bij het zetten van koffie dient amper 1% van de koffie echt voor smaak, geur en kleur. De rest vind je niet in het dampende kopje terug, wel in het gruis. Zo ‘produceren’ we in ons land 120.000 ton afval per jaar, het gewicht van 325 Kortrijkse Broeltorens, met een CO2-uitstoot van 775 gram per kilogram. 

Dat kan beter, dacht Van Quickelberghe (25) na zijn studie kmo-management en hij meldde zich bij het Gentse Urban Biorefinery, consultants in de verwerking en recycling van stedelijk afval (reststromen). Ze zochten er ondernemers voor het project Kaffee Circulair om koffieafval om te zetten in waardevolle, circulaire grondstoffen, halffabricaten en eindproducten voor industriële toepassingen. Anderhalf jaar later zette Van Quickelberghe – na afloop van Kaffee Circulair – het project verder met een eigen bedrijf: Grounds Up (coffee grounds is Engels voor koffiedik). Hij had van de consultants veel geleerd over circulaire economie en zocht financiële en technische partners. Het bouwbedrijf Cordeel Group schoof mee aan de koffietafel en bestuurder Erik Groes investeert nu als vennoot met centen en kennis in Grounds Up. Bovendien beschikt het bedrijf over flink wat expertise en kan het later bouwgrondstoffen uit koffieafval afnemen. 

NeRoo-cup 

Om op te schalen zocht Grounds Up een plek waar veel koffiegruis te rapen valt. IKEA bijvoorbeeld: klanten en medewerkers drinken veel koffie en het management is duurzaamheid en innovatie genegen. Tegelijk is de winkel in Sint-Denijs-Westrem bij Gent zijn jaarlijkse 10 ton natte drab liever kwijt dan rijk. 

Dat verklaart waarom je op de geel-blauwe parking Lukas Van Quickelberghe geregeld vaten koffiedik ziet opladen. De drab wordt industrieel ontsmet en bij het Limburgse MEAM tot een stabiele grondstof gedroogd via energiezuinige microgolftechnologie. Na extractie van het droge residu heb je de grondstoffen koffieolie en koffieperskoek. 

Met koffiedrab kan je boeiende duurzame grondstoffen en producten maken.

Lukas Van Quickelberghe

Grounds Up zal later met de cosmetisch gecertificeerde koffieolie handzeep maken. Met de koffieperskoek vervaardigt het nu al koffiebiocomposiet. Dat kun je in een gewenste vorm injecteren, zoals een herbruikbare, lekvrije, vaatwasserbestendige, isolerende, stijlvolle en volledig recycleerbare … koffiebeker, de NeRoo-cup. 

Eenmaal IKEA met alle 8 vestigingen in België aansluit, kan de hoeveelheid afval (tegelijk grondstof) oplopen tot 46 ton koffiedrab per jaar. Zo toont Grounds Up hoe je met drab boeiende duurzame grondstoffen en producten kunt maken. Van Quickelberghe hoopt dat anderen zijn voorbeeld zullen volgen, waarvoor Grounds Up de grondstoffen zal leveren. (DDM - Foto Kurt) 

www.groundsup.be