Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • RelyOn Nutec geeft letterlijk levenslessen

RelyOn Nutec geeft letterlijk levenslessen

  • 19/04/2024

RelyOn Nutec geeft veiligheidsopleidingen voor de maritieme sector, olie- en gaswinning en de windindustrie. Dit centrum in de haven van Oostende is na 10 jaar het grootste van het land. Naast natte en droge oefeningen op maat van bedrijven en organisaties, zijn er ook trainingen met virtual reality in The Reef in Bluebridge.

RelyOn Nutec geeft letterlijk levenslessen

“Ons veiligheidsopleidingscentrum in een voormalige marinebasis in Oostende werd eind 2013 opgericht door de Deense veiligheidsgroep Falck. We groeiden mee met de offshore windindustrie. In 2019 verkocht Falck zijn opleidingstak aan de eveneens Deense investeringsmaatschappij Polaris, die ons omdoopte in RelyOn Nutec. Vandaag zijn er onder die naam meer dan 35 opleidingscentra in een 20-tal landen in diverse continenten”, zegt woordvoerder Véronique Degryse. “Wij werken voornamelijk voor 3 sectoren: maritieme activiteiten waaronder de baggerbedrijven; de olie- en gasindustrie; on- en offshore windturbines. We geven letterlijk levenslessen, want in gevaarlijke omstandigheden of in nood op zee kun je geen ambulance bellen. Daar moet je volledig op jezelf en je collega’s kunnen vertrouwen. De lessen zijn ook niet vrijblijvend: in elk van onze sectoren moeten de medewerkers verplichte certificaten halen. Zelfs bedrijfsgasten die één keer naar een windpark gaan of zeezeilers moeten leren hoe ze zich in een noodgeval kunnen redden. Zo kwamen hier al ministers en journalisten verplicht oefenen om op een platform te gaan of zich uit een zinkende helikopter te redden. We gaven ook intensieve en verplichte opleidingen aan tv-maker Wim Lybaert, die een jaar met vissers op zee ging, en aan de deelnemers aan het zeilprogramma Over de oceaan.” 

Virtual reality in The Reef 

De focus ligt altijd op veiligheid. “Wij richten ons op het medische, werken op grote hoogte, overleven op zee, werken in besloten ruimten, brand blussen enzovoort. Wij beschikken daarvoor over een eigen klimtoren en een diep zwembad met golven, verduistering, regen, donder en bliksem. Op onze maritieme site aan het Visserijdok leren we vaartechnieken en trainen we hoe je correct en veilig op een windturbine geraakt. Daarnaast geven we aan bedrijven en andere organisaties adviezen over noodreddingsplannen en overlevingspakketten. 

We werken vaak voor bouw- en nutsbedrijven zoals Aquafin. Interessant om te weten: je kunt hier ook met gelijk welk bedrijf op teambuilding komen. In 10 jaar tijd werden we in dit segment het grootste opleidingscentrum van het land. Gemiddeld zijn hier dagelijks 50 cursisten. We hebben daarvoor een vast team van 9 mensen en vooral een groep van meer dan 50 freelance vakspecialisten. Dat zijn ervaren brandweermannen, militairen, artsen en ambulanciers. 2024 is een zeer druk jaar omdat er in diverse sectoren certificaten vernieuwd worden.” 

RelyOn Nutec maakt voor bepaalde opleidingsonderdelen gebruik van het trainingslaboratorium voor blauwe energie The Reef in Bluebridge. Dat werd in september 2023 geopend door partners POM West-Vlaanderen, Syntra West, UGent, VIVES en Howest. Met virtual reality (VR) worden er situaties in de offshore sector gesimuleerd. “Dat is nuttig om mensen met de algemene omstandigheden te laten kennismaken en initiaties te geven. Daarna leren we ze in onze fysieke oefeninfrastructuur om te gaan met de specifieke kenmerken en gevaren”, besluit Véronique. (RJ - Foto EV) 

www.relyonnutec.com

Topinfrastructuur 

De faciliteiten van The Reef zijn speciaal ontworpen om een stimulerende omgeving te bieden waarin je kunt experimenteren, leren en groeien. De VR-cave maakt het mogelijk om de windmolenparken in een virtuele wereld te verkennen. Binnen de VR-playzone worden situaties op zee nagebootst die in een veilige en gecontroleerde omgeving kunnen worden geoefend. De controlekamer met een imposante wand van 6 schermen laat toe om de monitoring van de windmolenparken op zee te simuleren. Achter al die infrastructuur zit een krachtige ICTbackbone die toelaat om big data te verwerken of aan de slag te gaan met blockchain en security. De opnametools kunnen beelden capteren.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie