Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Régis André (Frankrijk): “Ik apprecieer de positieve spirit in Vlaanderen”

Régis André (Frankrijk): “Ik apprecieer de positieve spirit in Vlaanderen”

  • 19/04/2024

Régis André is sinds 1 januari 2021 CEO van Cebeo. Bij de elektrogroothandel voor alle elektrisch materiaal werken meer dan 1.000 mensen. Het bedrijf is deel van de internationale groep Sonepar, waarvoor Régis André voordien al werkte in Frankrijk.

Régis André (Frankrijk): “Ik apprecieer de positieve spirit in Vlaanderen”

Ik kom uit Parijs, maar kende België eigenlijk niet echt. 

Mijn nieuwe job was voor mij dus niet enkel een professionele uitdaging, het was ook een opportuniteit om een andere cultuur en taal te ontdekken. Vandaar dat ik er bewust voor koos om in Vlaanderen te komen wonen, ook al ligt het hoofdkantoor van Cebeo in Waregem niet zo ver van Frankrijk en Wallonië. Mijn echtgenote werkt nog steeds in Parijs. Eén op de 3 weekends spendeert zij met mij in België, in de andere weekends ga ik naar Frankrijk.

Vlaanderen is rijker dan Frankrijk: dat merk je bijvoorbeeld aan de kwaliteit van de huizen. 

Daardoor is de Vlaamse markt matuurder en gesofisticeerder dan de Franse. Het is ook een denser gebied, waardoor het serviceniveau hoger is dan in Frankrijk.

België is een interessante markt om nieuwigheden uit te testen. 

Het is een klein land met een geavanceerde, veeleisende en complexe markt, en met goed opgeleide en meertalige mensen. Dat maakt van België een ideaal testplatform. De nieuwe onlineshop van de Sonepargroep is bijvoorbeeld mede ontworpen en voor het eerst getest in België.

Vlamingen zijn meer to the point en communiceren directer. 

Fransen draaien altijd wat meer rond de pot om een boodschap te brengen. Voor een vergadering start, wordt er in Frankrijk veel gebabbeld; in Vlaanderen zitten de aanwezigen te werken op hun laptop. Ze zijn professioneel en efficiënt, maar zijn tegelijk ook wat kouder dan Fransen.

Hier hangt een positievere spirit dan in Frankrijk. 

Die optimistische attitude van Vlamingen apprecieer ik sterk, net als hun gevoel voor humor. Fransen hebben vaker kritiek en zijn zelden gelukkig. Ik ben hier goed en hartelijk ontvangen. Iedereen doet zijn best om Frans te spreken, terwijl ik zelf een beetje Nederlands spreek. De 40 uur les die ik volgde, volstaat natuurlijk niet. Daarom oefen ik elke dag op Duolingo.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie