Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Haven Oostende bouwt verder op duurzame winstgevendheid

Haven Oostende bouwt verder op duurzame winstgevendheid

  • 19/04/2024

“In elk van onze niches waren er in 2023 hoogtepunten” 

Haven Oostende haalde in 2023 voor het tweede jaar op rij het beste financieel resultaat van de voorbije kwarteeuw. “In elke van onze niches waren er hoogtepunten en dit jaar is zelfs nog beter gestart dankzij het aantrekken van nieuwe activiteiten en trafieken”, zeggen CEO Dirk Declerck en voorzitter Charlotte Verkeyn. Maritieme blikvangers zijn de terugkeer van roro en nieuwe trafieken op de REBO-zwaarlastterminal.

Haven Oostende bouwt verder op duurzame winstgevendheid Dirk Declerck Charlotte Verkeyn

“De strategische keuze voor actieve deelname aan de maritieme en logistieke keten met focus op diversificatie in nichegroeimarkten, blijkt dé aanpak om in een neerwaartse conjunctuur toch tegen de stroom in succesvol te zijn”, zegt CEO Dirk Declerck van Haven Oostende. Dit succes weerspiegelt zich in de financiële cijfers in het zopas voorgestelde jaarverslag 2023. De omzet groeide van 10,33 naar 12,34 miljoen euro (+16,3%). De winst vóór belastingen (operationele winst) groeide van 1,76 miljoen euro naar 2,12 miljoen euro (+20,5%). 

“Dit is voor het tweede jaar op rij het beste financieel resultaat vóór belastingen van de voorbije 25 jaar”, zegt havenschepen en voorzitter Charlotte Verkeyn. “Daarbij komt dat het gezamenlijke financieel resultaat van de jongste 5 jaar dubbel zo hoog is als van de voorgaande 15 jaar samen. In elke niche waren er in 2023 hoogtepunten. We ontvingen bijvoorbeeld de Europese North Sea Summit II over offshore windenergie en bouwden een stukgoedloods op de in 2019 volledig overgenomen REBO-zwaarlastterminal. We renoveerden het Stapelhuis Entrepot tot kantoren en vergaderruimtes en richtten ons eigen stuwadoorsbedrijf OSSCO op. Kers op de taart was eind december de start van een rorodienst met auto’s naar de Engelse haven Grimsby, voor het eerst in ruim 10 jaar. Die gingen voorheen via het spoor door de Kanaaltunnel maar wij konden een interessant alternatief over zee bieden.” 

Polyvalente terminal 

Een opvallende prestatie komt van dochteronderneming REBO nv. Die werd in 2010 opgericht voor het bouwen van de Renewable Energy Base Ostend (REBO) als toeleveringsterminal voor de offshore windsector. Toen in 2019 de bouw van de eerste golf van 399 windparken naar zijn einde liep, nam Haven Oostende alle aandelen van de andere aandeelhouders over om de terminal polyvalent te heroriënteren. “In de 5 jaar sinds de acquisitie is de winst van REBO nv verdrievoudigd naar gemiddeld meer dan 200.000 euro per jaar, in totaal oplopend tot meer dan 1 miljoen euro. In het boekjaar 2023 bedroeg de winst vóór belastingen zelfs 361.305 euro. Dat is nog steeds te danken aan de dienstverlening aan de offshore windsector maar daarnaast ook aan de op- en overslag van andere constructies”, zegt Verkeyn. 

In de 5 jaar sinds de acquisitie is de winst van REBO nv verdrievoudigd naar gemiddeld meer dan 200.000 euro per jaar, in totaal oplopend tot meer dan 1 miljoen euro.

Dirk Declerck en Charlotte Verkeyn

De havens van Oostende en Luik ondertekenden onlangs trouwens een intentieverklaring voor samenwerking in de logistieke behandeling van afgedankte windturbines. België telt bijna 1.500 windturbines op zee en land en die zijn na 20 tot 25 jaar aan vervanging toe. In Oostende is er infrastructuur en kennis voor het ontmantelen van offshore windturbines, terwijl er in Luik expertise rond onshore installaties aanwezig is. Een aantal bedrijven in de Autonome Haven van Luik tonen interesse voor de verwerking van staal, koper en aluminium. 

Dirk Declerck heeft nog cijfers. “In 2023 besteedden we 12,25 miljoen euro aan veiligheid, beveiliging en onderhoud van de installaties. Dat komt ten goede aan de werkgelegenheid van 9.650 mensen, waarvan 5.278 directe jobs. Volgens de jongste cijfers van de Nationale Bank van België (2022) bedroeg de toegevoegde waarde van alle havenactiviteiten 1,232 miljard euro.” (RJ - Foto Haven Oostende)

Interactief forum rond drones 

Op donderdagnamiddag 23 mei organiseren Haven Oostende en het Economisch Huis Oostende bij Exail een interactief forum rond drones (zowel varende als rijdende drones). Het evenement is tot stand gekomen na het succesvolle interactieve forum rond de circulaire industrie. Het doel is om Oostende verder op de kaart te zetten als centrum voor drones en bedrijven te benaderen die zich in Oostende kunnen vestigen. 

Meer info: bjorn.pintelon@economischhuis.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie