Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Deze organisaties verdedigen de belangen van havenbedrijven

Deze organisaties verdedigen de belangen van havenbedrijven

  • 19/04/2024

De havens van Zeebrugge en Oostende zijn doorheen de laatste decennia uitgegroeid tot een economische motor voor onze economie. Als belangrijke maritieme kruispunten hebben ze een niet te onderschatten impact op de werkgelegenheid, toegevoegde waarde en investeringen in heel West-Vlaanderen en bij uitbreiding zelfs heel Vlaanderen. De havengemeenschappen vertegenwoordigen en hun belangen behartigen, is dan ook cruciaal. Daar zorgen deze organisaties voor.

 

APZI (Association Port of Zeebrugge Interests) is de vereniging van de privésector in de haven van Zeebrugge. De vereniging, opgericht in 1973, heeft de vorm van een vzw. APZI vervult in de havengemeenschap een dubbele opdracht: de belangenbehartiging van de Zeebrugse privésector en de algemene havenpromotie. 

Zowat 160 Zeebrugse havenbedrijven zijn aangesloten bij APZI: goederenbehandelaars (stevedores), rederijen en scheepsagenturen, expediteurs, transportbedrijven (weg, spoor en binnenvaart) en bedrijven die havengebonden activiteiten uitoefenen (handel, industrie, diensten). De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, die bestaat uit 18 leden. De raad is zo samengesteld dat elke belanghebbende bedrijfssector binnen de haven vertegenwoordigd is. Na enkele jaren van samenwerking met Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen werd in 2019 de alliantie Apzi - Voka West-Vlaanderen opgericht. Samen vertegenwoordigen ze de 320 havengerelateerde bedrijven ten aanzien van de politici en stakeholders en ijveren ze voor een ondernemingsvriendelijk klimaat dat de havenbedrijven in Zeebrugge ondersteunt in hun verdere groei. 

www.apzi.be

De vereniging van de private havenondernemingen in Oostende, ook wel bekend als Oostendse Havengemeenschap of OPUA (Ostend Port Users Association), brengt bedrijven samen die actief zijn in de verschillende Oostendse havens. Naast de zeehaven vertegenwoordigt het ook verscheidene lucht-, vissers-, jacht- en offshorehavens. Zowel de traditionele havensectoren, als de aanverwante sectoren kunnen er terecht om samen mee te wegen op het beleid. Met ondertussen bijna 70 leden speelt de Oostendse Havengemeenschap een belangrijke rol in dossiers die alle gebruikers van de haven aanbelangen. 

In het bestuur van de Oostendse Havengemeenschap zijn 13 bedrijven vertegenwoordigd. Elk van hen neemt een actieve rol op zich om te zorgen dat de Oostendse Havengemeenschap een bloeiende vereniging blijft. In januari 2024 heeft OPUA een strategische samenwerkingsovereenkomst gesloten met Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. De organisaties werkten al op ad hoc basis samen, maar spreken sinds begin dit jaar dus met één stem en als één organisatie, namelijk OPUA - Voka West- Vlaanderen, om zo de belangen van de Oostendse havenbedrijven nog beter te verdedigen. 

www.oostendsehavengemeenschap.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie