Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka West-Vlaanderen: “Ruim aanbod voor bedrijven die (willen) zakendoen in Frankrijk”

Voka West-Vlaanderen: “Ruim aanbod voor bedrijven die (willen) zakendoen in Frankrijk”

  • 05/04/2024

Er valt de laatste weken en maanden niet naast te kijken: heel wat West-Vlaamse ondernemingen kijken richting Frankrijk om hun business te laten groeien. “Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil hierop inspelen door West-Vlaamse ondernemingen met Franse ambities bij te staan in elke fase van hun groeipad”, aldus regiovoorzitter Hilde Dejonghe.

Er valt de laatste weken en maanden niet naast te kijken: heel wat West-Vlaamse ondernemingen kijken richting Frankrijk om hun business te laten groeien. “Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil hierop inspelen door West-Vlaamse ondernemingen met Franse ambities bij te staan in elke fase van hun groeipad”, aldus regiovoorzitter Hilde Dejonghe.

De anekdotes van West-Vlaamse bedrijven die zich vestigen in Frankrijk – vooral in de regio Hauts-de-France – zijn legio. Daarom besloot Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen om in samenwerking met Nord France Invest een onderzoek te doen en de evolutie in kaart te brengen. De laatste 5 jaar (van 2018 tot en met 2022) hebben maar liefst 27 West- Vlaamse bedrijven een belangrijke investering gedaan in Noord-Frankrijk, zo blijkt. De West-Vlaamse investeringen zijn daarmee goed voor ruim de helft van de 52 Vlaamse investeringen in die periode. En die cijfers zullen de komende jaren nog aanzienlijk stijgen, want enkele belangrijke investeringen (zoals die van Claerebout Potatoes, Agristo, Mulder Snack Foods en Desotec) zijn nog niet meegenomen in de cijfers. Het onderzoek veroorzaakte een sneeuwbaleffect, want ook andere West-Vlaamse ondernemers kijken nu al voorzichtig over de grens. “Het is duidelijk dat onze bedrijven willen blijven groeien. En om te groeien heb je ruimte, arbeidskrachten en een gunstig ondernemersklimaat nodig”, vertelt ook gedelegeerd bestuurder Bert Mons. 

“Het is duidelijk dat steeds meer West-Vlaamse ondernemers die elementen vinden aan de andere kant van de grens. We waarschuwen onze beleidsmakers hier al langer voor. Een optimaal flankerend beleid is cruciaal om de groei van onze bedrijven mogelijk te maken en daar lijken onze politici amper nog van wakker te liggen. In de tussentijd zullen we er alles aan doen om onze ondernemingen maximaal te ondersteunen in hun groeiambities, ook als dat betekent dat ze die in Frankrijk kunnen realiseren”, aldus Mons. 

“We zijn ervan overtuigd dat we met ons aanbod alle bedrijven kunnen bijstaan met hun Franse ambities. Ook voor eerstelijnsadvies en het op weg zetten van ondernemingen zijn we uiteraard beschikbaar”, vertelt regiovoorzitter Dejonghe. “Hiervoor worden we ook gesteund door KPMG Tax, Legal & Accountancy, die bevoorrecht partner wordt in dit verhaal. Met hun expertise in Frankrijk zullen ze onze West-Vlaamse bedrijven zowel tijdens onze events en trajecten als bij één-op-één vragen rond tax, legal en accountancy kunnen bijstaan”, besluit ze. 

3 doelgroepen 

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen zet in op 3 specifieke doelgroepen: ondernemingen die nog niet actief zijn in Frankrijk en willen aftasten of het iets voor hen kan zijn; ondernemingen die effectief willen starten in Frankrijk en een actieplan willen maken en ondernemingen die beginnend actief zijn in Frankrijk en hun werking willen professionaliseren; en ondernemingen die doorwinterd zijn in het zakendoen met Frankrijk en er een vestiging hebben. 

Voor de eerste 2 doelgroepen voorzien we volgende activiteiten en trajecten: 

  • Beyond Borders Frankrijk (kickoff: donderdag 17 oktober 2024): een kortlopend traject van 4 sessies in groep. Aan de hand van praktische tools en informatie, businesscases, en tips & tricks van experten geven we je alle informatie om jouw bedrijf succesvol op te starten en te laten groeien in Frankrijk. Je krijgt de mogelijkheid tot persoonlijke coaching en evaluatie na elke bijeenkomst en maakt een markt-actieplan op maat van jouw bedrijf. 
  • Voka What’s Hot bij Galloo (vrijdag 13 december 2024 van 8.00 tot 10.00 u.): deze What’s Hot draait helemaal rond zakendoen in Frankrijk. De firma Galloo is gepokt en gemazeld in Frankrijk en deelt zijn voornaamste tips & tricks rond het zakendoen over de grens. We sluiten af met een heel gerichte speeddate, waarbij we vraag en aanbod samenbrengen. 
  • Cross-border Golftoernooi (vrijdag 21 juni 2024 vanaf 11.00 u.): deze dertiende editie vindt plaats in de Golf Club van Saint-Omer. Je krijgt ook de mogelijkheid tot golfinitiatie én een bedrijfsbezoek bij Fourneo. Het is de perfecte kans om je Frans-Belgisch-Luxemburgse netwerk uit te breiden op een sportieve manier. 

Gloednieuwe Community Voka France 

Klap op de vuurpijl is onze gloednieuwe Community Voka France voor ondernemingen die een vestiging hebben in Frankrijk. “Ondernemers met een eigen vestiging in Frankrijk kennen ondertussen de belangrijkste kneepjes van het vak. Een vestiging opzetten, hr-beleid, de Franse sales-aanpak… Al die zaken zijn gekend bij deze doelgroep”, vertelt regiovoorzitter Dejonghe. “Voka France heeft de ambitie om die ‘next step’ te zijn voor ondernemingen die hun eerste stappen al gezet hebben in Frankrijk maar willen blijven doorgroeien. In 4 community- events, die een mix zullen bieden van hoogstaande keynotesprekers, kwalitatieve netwerking en een topomkadering, kunnen die ondernemingen samen met gelijkgestemde ondernemers, CEO’s en C-levels de volgende stap zetten in hun Franse verhaal”, aldus Dejonghe.

Programma Voka France 2024 

  • Event 1: De economische heropstanding in Duinkerke (maandagavond 3 juni 2024 - Radisson Blu Hotel, Duinkerke). Panelgesprek met Daniel Deschodt (Haven Duinkerke), Patrice Vergriete (burgemeester Duinkerke en Frans Minister van Transport), Francois Lavallée (CCI HdF), Franck Gonse (vakbond). 
  • Event 2: Keynote met Guido Dumarey (Punch – Dumarey Group) (donderdagavond 26 september 2024 – locatie TBC). De Dumarey Group flirt met de kaap van 1 miljard euro omzet. Een groot deel daarvan wordt gegenereerd door de Punch-vestiging in Straatsburg. Dat levert Guido Dumarey elk jaar een uitnodiging op van president Macron om samen met de 200 grootste werkgevers van Frankrijk van gedachten te wisselen. Dumarey is dus dé geknipte man om onze community te inspireren over groeien in Frankrijk. 
  • Event 3: Het ondernemersverhaal van de familie Mulliez (Auchan- Group) (najaar 2024 – Auchan Group, Ronq). De hypermarktgroep Auchan is een naam als een klok in Frankrijk en ver daarbuiten. Met een jaarlijkse omzet van meer dan 30 miljard euro en meer dan 160.000 werknemers is het zonder twijfel hét grootste bedrijf in onze contreien. Uit eerste hand van de familie Mulliez krijgen we een exclusieve blik achter de schermen. 
  • Event 4: Keynote met Minister van Industrie Roland Lescure (voorjaar 2025 – Villa Cavrois, Lille) Als Minister van Industrie is Roland Lescure één van de spilfiguren in de recente revival van Noord-Frankrijk. In een exclusieve keynote doet hij de toekomstplannen van de Franse regering met de regio uit de doeken. 

Meer info: tom.vermeersch@voka.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie