Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Kaasboerderij Groendal groeit jaarlijks met dubbele cijfers

350.000 kilo kaas per jaar 

Natuurproducten en de familie Deweer uit Roeselare: het is al 4 generaties lang een meer dan geslaagde combinatie. Onder impuls van Johan Deweer begon het bedrijf in 1987 met kazen maken. 30 jaar later verkocht de familie de laatste koeien, om zich volledig op kaasproductie te focussen. Dat gebeurt tegenwoordig met veel aandacht voor hernieuwbare energie.

Kaasboerderij Groendal groeit jaarlijks met dubbele cijfers Louis-Philippe Deweer

De overgrootouders van Louis-Philippe Deweer (vierde generatie) runden een boerderij in Bellegem, tot die in 1932 afbrandde. Daarop verhuisde de familie naar Roeselare, waar ze met een melkveebedrijf begon. De onderneming is daar vandaag nog altijd gevestigd, al zijn de activiteiten grondig veranderd. “Nadat mijn ouders (vader Johan en moeder Dominique Steyaert, nvdr) gestart zijn met de productie van kazen en andere hoevezuivelproducten, merkten ze daar een gestaag stijgende verkoop in”, legt Louis-Philippe uit. “Het zorgde ervoor dat ze exact 20 jaar geleden beslisten om, naast de veehouderij, alleen nog kaas te maken. Daarvoor gebruikten ze de melk van onze ongeveer 100 koeien. Door het toenemende productievolume, volstond die melk niet langer en gingen we ook melk aankopen. In 2017 zijn onze koeien naar andere veehouders in de buurt verhuisd, sindsdien leggen we ons dus exclusief toe op kaasmaken. We kopen wel uitsluitend melk aan die in de buurt wordt geproduceerd.” 

Hergebruik van restwarmte 

De vroegere koeienstallen ruimden plaats voor een nieuwe productieruimte. Die moest er komen omdat de vraag groter dan het aanbod was. “Van die gelegenheid hebben we gebruikgemaakt om moderne technologieën te implementeren en om zoveel mogelijk te streven naar het inzetten van hernieuwbare energie. Zo gebruiken we nu de restwarmte van onze koeling voor de opwarming van (sanitair) water. Daarnaast hebben we in 2021 onze daken volgestouwd met zonnepanelen. In principe kunnen we daarmee de helft van onze elektriciteitsbehoefte invullen, al zal dat in de praktijk eerder naar één derde neigen.” 

We kopen uitsluitend melk aan die in de buurt wordt geproduceerd.

Louis-Philippe Deweer

Om nog extra progressie te boeken, neemt Johan Deweer deel aan de Voka-masterclass strategische energietransitie. “Die bestaat uit een aantal collectieve sessies, aangevuld met individuele coaching op bedrijfsniveau. Zo hebben we dankzij specialisten ons huidige energiehuishouden gedetailleerd in kaart kunnen brengen. Ongetwijfeld zal dat op termijn nog extra voordelen opleveren, zodat we nog meer op energie kunnen besparen. Op productieniveau bezuinigen is niet evident, maar we hebben nu wel onze sluimerverbruikers beter onder controle.” 

Ruimtestation 

Groendal produceert tegenwoordig circa 30 soorten kaas, die samen op jaarbasis goed zijn voor een volume van 350.000 kilo. “Jaarlijks groeien we met dubbele cijfers; de voorbije jaren was dat zelfs met 30%. Waarschijnlijk is dat deels te danken aan het feit dat onze producten ook op de World Cheese Awards met de regelmaat van een klok in de prijzen vallen. 90% van onze productie gaat naar Belgische klanten, al exporteert één van hen de kazen wel naar de Verenigde Staten. Daar vallen ze dermate in de smaak dat een astronaut-kaasfanaat vroeg om bij de bevoorrading van het ruimtestation ISS wat Oud Roeselare te voorzien”, lacht Louis- Philippe. 

Louis-Philippe runt de onderneming samen met zijn ouders en stuurt 11 medewerkers aan. Broer Carl-Victor koos voor een carrière als veearts, maar is goed op de hoogte van het reilen en zeilen bij Groendal, waar het onlangs flink schrikken was. “Halfweg maart had een onderdeel van onze robotlijn (voor kaasrijping) brand gevat. Dat heeft gelukkig niet tot een productiestilstand geleid. Wel hebben we zowat 10 ton verse kaas moeten vernietigen. Na een grondige audit bleek de kwaliteit van heel wat al gerijpte kazen nog intact, waardoor die weer konden worden vrijgegeven. We zijn opgelucht dat de schade al bij al heel goed meevalt”, besluit Louis-Philippe. (BVC - Foto’s Kurt) 

www.tgroendal.be

Hoevewinkel 

De Groendal-kazen vind je bij slagerijen, bakkers, zelfstandige supermarkten, marktkramers, horecazaken en in restaurants. “We hebben ook een eigen hoevewinkel, die 3 dagen per week open is. Op die manier houden we rechtstreeks een vinger aan de pols bij de eindklant. Vaak laten we die mensen ook proeven van nieuwe kazen, zodat we met hun feedback rekening kunnen houden. We willen de Belgische kaasliefhebber blijven verrassen, zeker nu die iets chauvinistischer in zijn kaaskeuze wordt. Dat is goed nieuws, al hebben we op dat vlak nog een flinke achterstand tegenover Frankrijk en Nederland.”

Kaasboerderij Groendal groeit jaarlijks met dubbele cijfers Louis-Philippe Deweer