Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Dankzij Forma kunnen ziekenhuizen kennis delen

Dankzij Forma kunnen ziekenhuizen kennis delen

  • 05/04/2024

Forma uit Ingelmunster biedt bedrijven ondersteuning op maat rond kwaliteit en klantentevredenheid, preventie en bescherming op het werk, milieu en energie en ook op vlak van informatieveiligheid en GDPR. Het doet dat met begeleiding, opleiding en tools. “We vertrekken telkens van de good practices. Wat loopt al goed, en kunnen we behouden? En wat moet beter en wat kunnen we daaraan doen?”, zegt CEO Stijn Mahieu.

Dankzij Forma kunnen ziekenhuizen kennis delen Stijn Mahieu

“We bundelen alles in een managementsysteem zodat bedrijven gerust kunnen zijn dat ze voldoen aan alle wettelijke regels en normen en aan alle eisen die hun klanten hen opleggen, maar ook dat ze gewapend zijn tegen alle mogelijke risico’s die hun pad kunnen kruisen. Daarnaast blijven we hen ook operationeel ondersteunen: we blijven risicoanalyses uitvoeren, actieplannen opmaken, interne audits uitvoeren en opvolgen.” 

Speerpunten 

Begeleiding omtrent informatieveiligheid is één van de speerpunten binnen het aanbod van Forma. “Dat gaat van veilig omgaan met data en zorgen dat geen gevoelige informatie uitlekt, tot zorgen dat je bedrijf zo goed mogelijk beschermd wordt tegen cybercriminelen.” 

Forma mag zichzelf pionier noemen op vlak van informatieveiligheid in ziekenhuizen. “7 jaar geleden hebben we het O.L.V. van Lourdesziekenhuis in Waregem begeleid rond die informatieveiligheid. Verschillende ziekenhuizen zijn dat voorbeeld gevolgd, waardoor we nu toch wel een autoriteit zijn geworden op vlak van informatieveiligheid voor ziekenhuizen. Samen met IT-partner Verbist en Verbist ontwikkelden we het softwareprogramma Coach2Lead, om bedrijven te begeleiden op vlak van informatieveiligheid. Speciaal voor de ziekenhuizen ontwikkelden we Share2Lead: het softwareprogramma waarbij ziekenhuizen hun kennis gemakkelijk met elkaar kunnen delen.” 

“Een voorbeeldje: als een ziekenhuis een app voor medicatiebeheer in gebruik wil nemen, dan moet het daar eerst een risicoanalyse op uitvoeren. Met zo’n analyse wordt onder meer onderzocht of de app veilig genoeg is en er geen gevoelige data kunnen vrijkomen. Een ander ziekenhuis dat diezelfde app wil gebruiken, moet óók die analyse uitvoeren. In de bedrijfswereld houden bedrijven hun kennis graag voor zichzelf. Bij ziekenhuizen is dat anders: zij zijn juist vragende partij om kennis en deskundigheid te delen, zodat ze een collega-ziekenhuis vooruit kunnen helpen. Het tweede ziekenhuis moet met andere woorden niet nog eens dezelfde risicoanalyse uitvoeren, maar krijgt die gewoon aangereikt. Op die manier sparen ziekenhuizen middelen en energie uit die ze in andere zaken kunnen investeren, maar kunnen ze op die manier vooral datalekken beter vermijden en zich sterker wapenen tegen cybercriminaliteit.” Forma is recent toegetreden tot de groep Amelior. (JM - Foto Kurt) 

Meer weten? Contacteer ons gerust via 0476 02 59 42 of duurzaamondernemen.wv@voka.be

De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden wereldwijd ingezet als doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. In deze rubriek stellen we iedere keer een andere SDG voor. 

SDG 9 draait rond veerkrachtige infrastructuur, inclusieve en duurzame industrialisering en innovatie. Daar hoort ook informatieveiligheid bij.

SDG 9

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie