“Ik geloof sterk dat EPC NR en asbest samen horen”
Niet-residentiële gebouwen zoals kantoren, retailpanden en publieke gebouwen groter dan 1.000 m2 moeten tegen eind dit jaar verplicht een EPC-certificaat voor niet-residentiële gebouwen (EPC NR) hebben, gelijkaardige gebouwen tussen 500 en 1.000 m2 tegen eind 2025. Het label – van A tot G – op het certificaat is een belangrijke graadmeter voor de duurzaamheid van de gebouwschil en -technieken, maar zal ook een rol spelen bij de verkoop van een pand. We Love Buildings uit Knokke-Heist is één van de weinige studiebureaus in Vlaanderen die zo’n EPC NR mag afleveren.
Het was bij verzekeraar Apra dat Katrien Vanaudenrode met vastgoed in contact kwam. “Ik werd er hoofd van de technische afdeling en zo begon mijn liefde voor vastgoedbeheer te groeien. Na de fusie met Assubel – met Mensura als nieuwe naam – verkochten ze heel wat vastgoed. Ik stapte over naar één van de kopers, die uitgroeide tot een bedrijf dat 4.500 appartementen in 120 grote gebouwen beheerde, verspreid over Antwerpen en Knokke. De complexiteit van mede-eigendom (ME) trok me aan. Maar in 2016 was het klaar voor mij en in 2017 verkocht ik dat bedrijf. Het is een mooie basis geweest om te weten en voelen wat er leeft in gebouwen.”
Maak tijdig een afspraak, want er komt wellicht geen uitstel meer van de overheid om aan de verplichting te voldoen.
Katrien Vanaudenrode
“Daarna ben ik me op het technische luik van vastgoed gaan richten. Zo is er NEN 2767, een methodologie om conditiestaatmetingen op gebouwen te doen: wat is er defect, wat moet er nu vervangen worden, welke kosten komen eraan binnen dit en 5 jaar en 10 jaar? We zagen dat syndici daar niet warm van liepen omdat ze de kostprijs niet konden verantwoorden of er onbekend mee waren. Maar enkele studiekantoren in Gent en Brussel pikten ons op en brachten ons naar andere werven: gebouwen van de VUB, een groot klooster van KU Leuven, en simultaan mochten we voor de expat-afdeling van Accent Jobs ook inzetten op woonkwaliteitsonderzoeken. In die periode hoorde ik over de komst van EPC NR. Ik zag dat alles wat wij in onze gebouwaudits deden daarin terugkwam, en dat opnieuw in de niche waarin ik wilde vertoeven: ME. Ik volgde een opleiding als energiedeskundige en daarna is het een stormloop geweest. We hebben echt wel ‘sjette gegeven’; ik ben daar wel fier op.”
Meetgegevens bijhouden
“Bij een nieuwe opdracht kijken we eerst de energieprestatiedatabank na om te kunnen bepalen of het terrein en de gebouwen waar het om gaat correct opgenomen staan. Bij de klant wordt heel wat informatie opgevraagd, waaronder grond- en gevelplannen. Daarna gaan we ter plaatse, lopen heel het gebouw door en brengen alles in kaart: schildelen en hun isolatie, beglazing, de installaties,... We bekijken ook attesten voor onderhoud, technische fiches met de vermogens van machines en dergelijke. Daarna tekenen we de gebouwen uit in een 3D-model om van daaruit de invoergegevens te berekenen. Heel belangrijk voor ons zijn de meterstanden van elektriciteit, injectie van PV-panelen en gas. Probleem is dat we niet alleen de meetgegevens over een heel jaar nodig hebben, maar ook dat we alleen rekening mogen houden met de maand waarin we de opname doen. Met een afrekening van januari kan ik in februari niets doen. De klant krijgt dan een label X – ‘onbekend’ – wat vaker terugkomt als een probleem bij de verkoop van het pand. Bij het ontbreken van meetgegevens kunnen we eigenlijk pas na een jaar het label gaan bepalen. Contacteer ons dus zeker op tijd! En als je wél een label krijgt en het is ongunstig, is het de bedoeling dat je de dingen gaat aanpakken. Er is wel degelijk een renovatieplicht.”
Asbestinventarisatie
“Naast EPC NR-certificering doen we ook masterrenovatieplanningen voor residentieel vastgoed in opdracht van het Vlaams Energie en Klimaatagentschap (VEKA) onder de vlag van CORE FM. En samen met alle energetische oplossingen is ook asbestinventarisatie heel belangrijk voor ons. We focussen daarbij vooral op ME, maar we kunnen zo’n inventaris voor eender welk vastgoed opmaken. Tegen 2032 moet alle vastgoed opgeleverd vóór 2001 een asbestinventarisattest hebben, naast de verplichte asbestinventaris die je al sinds 1994 als werkgever moet hebben. Ik geloof sterk dat EPC NR en asbest samen horen, want als je gaat renoveren of dat moét doen omwille van je label, moet je weten of er nog asbest aanwezig is. Het saneren is niet de goedkoopste klus. Je reserveert er best budget voor, als je niet voor onaangename verrassingen wil komen te staan.” (SD - Foto MVN)