Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Tips van de expert: Charlotte Deceuninck, Hoofd Engineering bij Altez

Tips van de expert: Charlotte Deceuninck, Hoofd Engineering bij Altez

  • 22/03/2024

Een goede voorbereiding is alles. In de bouwsector gaat dat cliché vermoedelijk nog meer op dan in andere branches. Hoe begin je aan een nieuwbouw- of renovatieproject? Waarop let je en welke aandachtspunten zijn belangrijk met het oog op een lange levensduur van je gebouw? Charlotte Deceuninck, Hoofd Engineering bij Altez, geeft nuttig advies.

1. Bouw zoveel mogelijk circulair 

“Ook de bouwsector moet meedenken in functie van een duurzame toekomst. Zo wordt circulair bouwen steeds belangrijker opdat de afvalberg en de CO2-uitstoot kunnen verkleinen. Daarom is het cruciaal om vanaf de start van het ontwerp goed na te denken over de bouwmaterialen. Kies voor milieuvriendelijke materialen (met een lage CO2- impact) of voor materialen die eenvoudig demonteerbaar en herbruikbaar zijn. Op die manier creëer je een kringloop van grondstoffen. Ook met Altez werken we hier volop aan, onder impuls van een interne duurzaamheidscoördinator. Daarnaast laten we ons ook omringen met partners die dezelfde mindset hebben.” 

2. Denk future proof 

“Net zoals een onderneming, dient ook een bedrijfsgebouw continu te evolueren. Hou vanaf de start rekening met eventuele gefaseerde uitbreidingen. Als het basisontwerp hierop is afgestemd, kan je uitbreidingen op een economischere manier realiseren en is de stap eenvoudig en snel gezet, zonder moeilijke of dure maatregelen te moeten treffen.” 

3. Kies voor een juist softwarepakket 

“Om in een vroege ontwerpfase de interactie tussen verschillende bouwdisciplines bloot te leggen, is het belangrijk om te kiezen voor goede BIM-coördinatiesoftware. Binnen Altez werken we met een pakket dat in alle bouwfases bruikbaar is. Onze projectvoorbereiders en productietekenaars werken alle ontwerptekeningen uit in hun eigen programma, om daarna via het coördinatiesoftwarepakket alles in één model samen te brengen. Zo krijgen we een totaalbeeld van het project en komen er geen verrassingen in een volgende fase of op de werf. Door op deze manier te werken, ben je ook in de mogelijkheid om op een vlotte en eenvoudige manier te communiceren met externe partijen. Je zorgt voor een duidelijke communicatiestroom binnen het projectteam, van op het bureau tot op de werf.”

Klik hier voor nog meer tips.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie