Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • SonIQ zorgt voor comfort door goede akoestiek

SonIQ zorgt voor comfort door goede akoestiek

  • 22/03/2024

“Bij akoestiek bepaalt de zwakste schakel álles”

Akoestiek was in de bouwwereld lang het kleine broertje, en ook nu nog wordt het vaak als optioneel en een overbodige kostenpost gezien. “Achteraf zaken moeten rechtzetten, is echter altijd pakken duurder dan vooraf een studie doen om tot een goed concept te komen. En bij een akoestisch slecht ontworpen nieuwbouw is sloop vaak zelfs de enige remedie”, vertelt Bart Van de Velde van studiebureau voor akoestiek SonIQ uit Gistel.

SonIQ zorgt voor comfort door goede akoestiek Bart Van de Velde

Hij leerde het vak vanaf 2012 bij een Brugs studiebureau voor akoestiek. “De combinatie van de liefde voor programmeren en mijn praktijkervaring in de bouw door het verbouwen van mijn eigen huis bleek voor hen een pluspunt. Ik leerde er alles over bouwakoestiek en automatiseerde heel wat processen. Zo maakte ik tools om de gigantische hoeveelheid data te analyseren die gegenereerd wordt bij langdurige metingen rond bedrijven, spoorwegen of snelwegen. In juni 2022 ben ik met SonIQ voor eigen rekening begonnen en ondertussen is er ook een eerste medewerker in dienst. We doen 2 zaken: berekeningen maken en metingen uitvoeren. Ideaal is als we van in het begin bij het bouwproces betrokken worden. Net als de stabiliteitsingenieur en de EPB-verslaggever bekijken we de plannen van de architect, maar dan op het vlak van akoestiek: zijn de opbouw en de materialen goed om aan de normen te voldoen of niet? Dat doen we in een 3D-model waarbij we direct de mogelijke verbeteringen kunnen simuleren. En we kunnen de bouwkosten ook optimaliseren door overbodig materiaal uit het ontwerp te halen. Zeker in middelgrote en grote projecten vertalen de meerkosten van een studie van de akoestiek zich meestal in een reductie van de bouwkosten. Klanten zijn vooral projectontwikkelaars, architectenbureaus en soms ook aannemers.” 

We willen trapsgewijs zelf software voor studiebureaus ontwikkelen.

Bart Van de Velde

“Een goed concept is vooral belangrijk voor luchtgeluiden, zoals gebabbel, tv, radio. Problemen daarmee achteraf rechttrekken is gigantisch moeilijk. Bij contactgeluiden – voetstappen, verschuivend meubilair – is vooral de uitvoering cruciaal. Daar is werfcontrole belangrijk, en ook opleiding van bijvoorbeeld chapisten. Bij akoestiek is het onderscheid tussen geluidsisolatie en geluidsabsorptie belangrijk. Het eerste houdt geluid tegen van de ene ruimte naar een andere. In het tweede geval beperk je de gevolgen van galm in een ruimte, zoals te veel lawaai in een restaurant. Wij werken vooral rond geluidsisolatie.” 

Nevenproject 

Barts liefde voor programmeren leidt nu ook tot een nevenproject. “We willen trapsgewijs zelf software voor studiebureaus ontwikkelen. Het eerste is software om akoestische prestaties van elementen te voorspellen, zoals een bepaalde vloeropbouw. Wat nu bestaat, gaat terug op formules uit de jaren 60 en speelt niet in op de recente evoluties. Een tweede pakket moet toelaten om echte geluidsisolatieberekeningen te maken, waarbij we de aparte elementen – vloeren, muren, plafonds – samenbrengen tot ruimtes en berekenen hoe de energie van het geluid zich verspreidt in het gebouw. We hebben subsidiedossiers ingediend en hopen binnen 1,5 jaar een product te hebben dat wereldwijd vermarktbaar is. Als dit aanslaat, kan het wel eens veel groter worden dan SonIQ zelf.” (SD - Foto EV) 

www.son-iq.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie