Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Nieuwbouw van Unilin Panels is ode aan eigen producten en aan duurzaamheidsfilosofie

“Deze omgeving verdient titel van Flanders Circular Valley”

Sinds 29 februari hebben de zowat 130 administratieve medewerkers en het management van Unilin Panels een nieuwe professionele thuis. Vlakbij één van de productiesites in Wielsbeke verrees een nieuwbouw waar zowel de isolatie, de vloeren als alle gebruikte plaatmaterialen door Unilin zijn geproduceerd. Hoewel de bouw- en interieurwereld vandaag door een dipje gaan, kijkt Veronique Hoflack (President van Unilin Panels) met veel vertrouwen naar de toekomst.

Veronique Hoflack

Veronique Hoflack leidt Unilin Panels (de panelendivisie van Unilin) sinds 2020. In hetzelfde jaar werden de plannen voor het nieuwe kantoorgebouw concreet. “We hebben dit in eerste instantie voor onze medewerkers gedaan. Zij geven elke dag het beste van zichzelf en verdienen het om dat in de best mogelijke omstandigheden te kunnen doen. Onze vorige locatie was verouderd en te klein geworden: we hadden het hoofdkantoor van deze divisie in 2013 ondergebracht bij de site-Spano, dat we toen net hadden overgenomen. Dat gebouw kenmerkte zich door veel gesloten kantoorruimtes. Het stemde eigenlijk niet meer overeen met onze drang naar innovatie, iets wat in een open sfeer moet gebeuren. In de nieuwbouw, die volledig onze identiteit uitstraalt en veel ontmoetingsmogelijkheden biedt, zal innoveren nog beter lukken.” 

Een mooi en modern kantoor is ook aantrekkelijk voor de partners van Unilin Panels, beseft Veronique. “Dat geldt zeker omdat onze nieuwe thuis de enorme mogelijkheden van onze producten toont. Alleen onze R&D-afdeling en de showroom blijven in Oostrozebeke gehuisvest. We sluiten niet uit dat die op termijn ook naar deze site verhuizen.” 

We maken onze spaanplaten voor 95% op basis van gerecycleerd afvalhout.

Veronique Hoflack

De nieuwbouw illustreert op diverse manieren dat je je hier in het epicentrum van Unilin Panels bevindt. “De trap in het typische, opvallende Unilin-blauw, is een echte eyecatcher. Het gebouw ademt ook het gevoel van onze 2 jaar geleden gelanceerde en succesvolle Master Oak-collectie. Dergelijke producten hebben we hier op grote schaal gebruikt. Ook het kunstwerk dat zich prominent in het atrium bevindt, is een bloemlezing van ons aanbod.” 

Circulariteit 

Na de post-covid-boom die de bouw- en interieursector enkele jaren geleden beleefde, kende ook Unilin Panels in het tweede deel van 2023 een dipje. “Deze branche is nu eenmaal gevoelig aan conjuncturele schommelingen; we weten dat we daar doorheen moeten kijken”, beseft Veronique. “We zijn actief in een goede sector en maken kwalitatieve oplossingen, dus maken we ons weinig zorgen en kijken we met vertrouwen naar de toekomst. Daarin zal duurzaamheid, gedreven door de Green Deal van de Europese Unie, sowieso top of mind blijven. We spelen daarop in door meer dan ooit op circulariteit in te zetten. Zo maken we onze spaanplaten voor 95% op basis van gerecycleerd afvalhout.” 

“Bouwen zal de komende jaren een proces worden dat zich minder op de werf zelf zal afspelen. Modulair bouwen zal nog aan belang winnen. Dat impliceert dat je steeds meer in systemen moet denken, minder op productniveau. Die evolutie zal zich ook bij ons doorzetten. Een derde trend is het toenemende belang van lifestyle en welzijn. Iedereen, zeker mensen van de jongere generaties, vindt dat terecht erg belangrijk. Daarom zullen interieurs nog meer worden opgefrist met mooie designs, zodat ze zich ontpoppen tot aangename ruimtes waarin het functionele vanzelfsprekend ook essentieel blijft. Dat speelt helemaal in onze kaart.” 

Unilin Panels koestert dan ook interessante plannen voor de komende jaren. “Begin 2025 lanceren we een update van onze decoratieve collecties. Dan zullen we bijvoorbeeld ook een uitbreiding van Master Oak introduceren”, gaat Veronique verder. “Daarnaast willen we extra stappen in ons groene verhaal zetten. Zo hebben we een tijdje geleden een pilootinstallatie geplaatst, waarop we uitvoerig tests hebben gedaan om een doorbraak in de recyclage van MDF-platen en dus ook laminaatvloeren te bereiken. Omwille van de positieve resultaten overwegen we nu sterk om dit op grote schaal toe te passen. Dat zou betekenen dat we jaarlijks 80.000 ton afvalhout zouden kunnen verwerken tot MDF, wat opnieuw een echte wereldprimeur zou zijn.” (BVC - Foto’s Kurt)

www.unilinpanels.com

Duurzaam bezig 

De onderneming koestert ook plannen om de gebouwen en productie van de Spano-site te decarboniseren en op die manier de CO2-uitstoot te verlagen. “Ook andere ondernemingen uit onze directe omgeving zijn erg duurzaam bezig. Waarom zouden we deze regio niet omdopen tot Flanders Circular Valley?”, klinkt het bij Veronique Hoflack.

Nieuwbouw van Unilin Panels is ode aan eigen producten en aan duurzaamheidsfilosofie