Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 25 bedrijven ontvangen felbegeerd charter na jaar vol duurzame acties

25 bedrijven ontvangen felbegeerd charter na jaar vol duurzame acties

  • 01/07/2022

Vijfentwintig bedrijven uit de regio Antwerpen en het Waasland ontvingen donderdag het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO), als erkenning voor de concrete initiatieven die ze het voorbije jaar namen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en het werkcomfort van hun medewerkers te verhogen. Het VCDO-charter vertrekt vanuit de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Een duurzamere catering met minder voedselverspilling, het stimuleren van een sportievere levensstijl bij werknemers, het gebruik van biologische schoonmaakproducten; het zijn enkele concrete voorbeelden van initiatieven waarmee bedrijven hun duurzaamheidsscore kunnen verhogen.

‘Wanneer minstens tien opgestarte acties na een jaar een positieve evaluatie krijgen, ontvangen deelnemers het Voka Charter Duurzaam Ondernemen als publieke erkenning voor hun duurzame reflex’, geeft gedelegeerd bestuurder Luc Luwel aan.

Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland begeleidde het afgelopen jaar vijfentwintig bedrijven succesvol in dat traject. Zij mochten donderdag hun Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) in ontvangst te nemen. Deze laureaten namen samen in totaal 320 acties, gaande van het opzetten van een duurzaamheidsbevraging van leveranciers over het overschakelen naar het gebruik van hemelwater in de productie tot het uitwerken van een diversiteitsbeleid.

‘Als bedrijven gedurende drie jaar inzetten op alle 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, worden ze SDG Pioneer. Lanceren ze daarna een pilootproject dat inzet op circulaire economie of verduurzaming van het businessmodel, dan komen ze in aanmerking voor het SDG Champion-certificaat’, vult Helen Jacobs, projectmanager duurzaam ondernemen bij Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, aan.

Zo nam ingenieursbureau SBE uit Sint-Niklaas het afgelopen jaar al voor de vijfde keer deel aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Hierdoor mag het in oktober het SDG Champion-certificaat van de Verenigde Naties in ontvangst nemen. ‘Dit traject hielp ons om de eerste stappen in ons duurzaamheidsverhaal te nemen en die om te zetten naar een krachtig beleid met concrete actieplannen’, zegt zaakvoerder Jan Thomas. ‘We ontwikkelden bijvoorbeeld een specifieke tool waarmee we aan al onze projecten een duurzaamheidsscore toekennen. Dat helpt om onze voetafdruk te verkleinen.’

Naast de uitreiking van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen waren nog veertien andere bedrijven op de afspraak om hun deelname aan de volgende jaargang te bevestigen.

Zo ziet ook het Antwerpse diamantbedrijf HB Antwerp het Voka Charter Duurzaam Ondernemen als een extra hefboom voor zijn toekomst. ‘Als bedrijf kan je echt een verschil maken. Dankzij onze samenwerking met Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en het VCDO zetten we deze filosofie om in de praktijk’, zegt ​ Valerie Geluykens, positive impact director bij HB Antwerp.

Volgende bedrijven mochten donderdag het Voka Charter Duurzaam Ondernemen in ontvangst nemen: Antea Group, Aquafin, Intervest Warehouses & Offices, Mourik, Niko, SBE, Van Hoecke, Voka - Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen, AZ Klina, ChocDecor, Gilbert De Clercq, Greenspeed, GTS Warehousing, GTS Logistics, GTS Transport, Maatschappij Linkerscheldeoever, ACD nv, ArmenTekort, Avamoplast, CoffeeRoots, John Bean Technologies, Marshalls, Studio Dott, SVK en Vlotter Maakbedrijf.

Contactpersonen

Pieter Leuridan

Communicatiemanager

Helen Jacobs

Projectmanager duurzaam ondernemen

Noah Feron

Teamleider inclusief en duurzaam ondernemen