Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Kinderhaven Zeebrugge helpt bedrijven rond flexibele opvangformules

Kinderhaven Zeebrugge helpt bedrijven rond flexibele opvangformules

  • 22/03/2024

Voor werknemers met ongewone werkuren in de haven van Zeebrugge is het soms moeilijk om flexibele kinderopvang te vinden. Daarvoor willen Apzi-Voka, Cewez, de stedelijke opvangdienst De Blauwe Lelie en Huis van het Kind Brugge bedrijfsgerichte oplossingen ontwikkelen. Hun initiatief Kinderhaven Zeebrugge krijgt 200.000 euro Vlaams budget.

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits en minister van Werk Jo Brouns (beiden CD&V) deden een projectoproep voor innovatieve proeftuinen in het domein van de kinderopvang. De combinatie van de domeinen Werk en Welzijn stimuleert bedrijven om zelf het probleem van het tekort aan geschikte kinderopvang te helpen aanpakken. Er komen 5 proeftuinen, één in elke Vlaamse provincie en telkens met inbreng van Voka. 

Het West-Vlaamse geselecteerde project is Kinderhaven Zeebrugge. Dat is een gezamenlijk initiatief van de vereniging van private havenbedrijven Apzi-Voka, de Centrale van Werkgevers van Zeebrugge (Cewez), Huis van het Kind Brugge en de dienst voor kinderopvang De Blauwe Lelie van Mintus, de welzijnsvereniging van OCMW Brugge. 

“Via deze projectoproep krijgen we 200.000 euro om te experimenteren met nieuwe businessmodellen die het voor de havenbedrijven aantrekkelijker maken om zelf in kinderopvang te investeren”, zegt Pablo Annys (Vooruit), voorzitter van Mintus en schepen van Sociale zaken, werk en ondernemen. “De bedoeling met Kinderhaven Zeebrugge is in de eerste plaats het onderzoeken van de behoeften van de werkgevers en werknemers. Wij hebben in de Brugse kinderopvang al ervaring in sectoren met onregelmatige werkuren zoals horeca, toerisme en zorg. In april krijgen de havenbedrijven vragenlijsten voor hun behoeften en wensen. Wij zoeken via de ondernemingen concreet naar 36 extra opvangplaatsen. Dat kan zowel in bestaande als in nieuwe initiatieven”, zegt Annys. (RJ)

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie