Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • International House West Flanders: onestopshop voor internationals én ondernemingen

International House West Flanders: onestopshop voor internationals én ondernemingen

  • 22/03/2024

De krapte op de arbeidsmarkt in West-Vlaanderen is groter dan ooit. West-Vlaamse bedrijven kijken meer en meer naar het buitenland om hun vacatures gericht en selectief in te vullen. Daarom is het belangrijk om een aantrekkelijk onthaalbeleid voor die internationale talenten te organiseren. Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen richt samen met POM West-Vlaanderen het International House West Flanders op, een onestopshop waar zowel internationals als bedrijven terechtkunnen voor informatie en ondersteuning rond wonen en werken in West-Vlaanderen.

V.l.n.r.: Nick Lenaert (VP Talent & HR Director Unilin), Jean de Bethune (gedeputeerde Economie Provincie West-Vlaanderen), Hilde Crevits (viceminister-president), Philippe De Veyt (voorzitter Voka West-Vlaanderen), Davy Maes (Voka West-Vlaanderen), Charlotte Dekimpe (Voka West-Vlaanderen), Walter Schoonvaere (HR Director Stadsbader), Dirk De fauw (burgemeester Stad Brugge), Kristine Zaiceva (Global Mobility Manager delaware), Frederik D’hulster (algemeen directeur Howest).

De situatie op de West-Vlaamse arbeidsmarkt wordt gekenmerkt door een grote krapte, die omwille van de demografische situatie in de toekomst nog zal toenemen. Elke dag blijven er tienduizenden vacatures openstaan zonder dat ze ingevuld raken met talent uit eigen regio. “Ons grootste kapitaal zijn mensen. Om de uitdagingen op de arbeidsmarkt aan te pakken, moeten we keuzes durven maken die de toekomstige welvaart van onze productieve en ondernemende kennisregio garanderen. Dat betekent ook investeren in het actief halen en onthalen van buitenlands talent. Het International House biedt hen een warm welkom en zet onze provincie internationaal op de kaart als aantrekkelijke regio voor internationaal toptalent”, aldus viceminister-president van de Vlaamse Regering Hilde Crevits. 

“De provincie West-Vlaanderen is als grensprovincie altijd al sterk gericht geweest op het buitenland, ook voor tewerkstelling. In tijden van mondialisering en arbeidsmarktkrapte is het evident dat we ons vanuit deze openheid ook internationaal verder op de kaart zetten als aantrekkelijke regio om te wonen en werken”, verklaart Jean de Bethune, gedeputeerde Economie Provincie West-Vlaanderen. 

Ook ondernemingen beseffen de noodzaak om buiten onze Vlaamse regio te kijken. “Dat bewijzen de cijfers van het aantal aanvragen van de ‘gecombineerde vergunning’ in onze provincie, waar we de laatste jaren een verdrievoudiging zien”, geeft Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel West- Vlaanderen, aan. 

Home away from home 

West-Vlaanderen moet nog meer op de kaart gezet worden als een aantrekkelijke plek voor internationaal talent om te leven en te werken. Daarom wordt een International House opgericht, als ‘a home away from home’ om een warm welkom te verzekeren. International House West Flanders is een initiatief in samenwerking met de Vlaamse Overheid, Unilin, Stad Brugge, Stad Kortrijk en Stad Roeselare. 

Het International House wil een informatie-, kennis- en dienstencentrum zijn waar zowel internationals en hun families als organisaties en bedrijven in West-Vlaanderen terechtkunnen. Hun doel is om een vlotte aankomst en soepele integratie in West-Vlaanderen mogelijk te maken. 

Steden zijn enthousiast 

De steden Brugge, Kortrijk en Roeselare zijn alvast enthousiast over de komst van een International House in West- Vlaanderen. “Als internationale handelsstad met een rijk economisch verleden en heden, verwelkomen we expats met open armen. Met een bloeiende economie, ondersteunende initiatieven voor ondernemers en een ongeëvenaard cultureel erfgoed, bieden we als warme stad niet alleen een thuis, maar ook een platform voor professionele groei en sociale verbindingen”, aldus Dirk De fauw, burgemeester van Brugge. 

“Kortrijk is een aantrekkingspool voor hoogopgeleid internationaal talent dankzij onze vele topbedrijven, universiteiten, hogescholen en onderzoekscentra. Ook deze mensen moeten zich welkom en thuis voelen in onze dynamische stad. Ze brengen kennis mee, vullen belangrijke jobs in en betekenen een economische meerwaarde. Het nieuwe International House van Voka zal voor hen, onze bedrijven en organisaties een interessante steun zijn”, vult Vincent Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk aan. 

“Als ondernemersstad bij uitstek wil Roeselare in de volgende decennia haar positie behouden en liefst nog versterken. Daarom willen we als stad via het International House onze bedrijven steunen bij het aantrekken van nieuwe arbeidskrachten”, besluit Kris Declercq, burgemeester van Roeselare.

Over het International House 

  • Het wordt een fysieke en online hub voor informatie en begeleiding bij het in orde brengen van alle administratieve zaken. 
  • Het verzamelt data rond internationale talenten, om zo beleidsmatig gerichte beslissingen mee te kunnen sturen. 
  • Het wordt een bruisende hub voor netwerking en community building. Laagdrempelige sociale en culturele activiteiten moeten voor verbinding, ontspanning en sociale integratie zorgen voor internationals en hun gezin. 

www.internationalhousewestflanders.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie