Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Haelvoet ontvangt klassen op de werkvloer

Haelvoet ontvangt klassen op de werkvloer

  • 22/03/2024

Haelvoet in Ingelmunster, producent van ziekenhuis- en ouderenzorgmeubilair, mag één keer per jaar een klas uit het vijfde leerjaar ontvangen. De familiale kmo is één van de bedrijven waarmee Rotary Oostrozebeke-Mandeldal samenwerkt om leerlingen met een bezoek op de werkvloer warm te maken voor een technische opleiding.

Haelvoet ontvangt klassen op de werkvloer

Rotary Oostrozebeke-Mandeldal kwam zo’n 10 jaar geleden bij Haelvoet aankloppen voor het project ‘Rotary & Toekomst - Wetenschap en Techniek’. “Dat is één van de goede doelen waarvoor wij ons met onze serviceclub inzetten”, zegt Nathalie Christiaens van Rotary Oostrozebeke- Mandeldal. “We zijn ervan overtuigd dat de welvaart in onze regio voor een groot stuk bepaald wordt door de (productie-) bedrijven in de streek. Die bedrijven ervaren echter een groot tekort aan technisch personeel.” Het project moet het vuur aan de lont steken. “Als we meer leerlingen en studenten in een technische opleiding willen krijgen, dan moet je de jeugd al heel vroeg prikkelen. We werken samen met een 15-tal West-Vlaamse bedrijven, waaronder Ardo, AVR, RDL,… zodat klassen uit het vijfde leerjaar een kijkje kunnen nemen op de productievloer. Daarnaast organiseren we ook elk jaar een infoavond, enerzijds voor ouders over de mogelijkheden en opleidingen die er zijn, en anderzijds voor onderwijzend personeel en de bedrijven om te tonen hoe ze leerlingen warm kunnen maken voor een technische opleiding”, zegt Christiaens. 

Die infoavond gaat door bij Haelvoet in Ingelmunster, dat daarnaast ook één keer per jaar een klas mag verwelkomen. “Wij zijn met veel enthousiasme ingegaan op de vraag van Rotary”, zegt preventieadviseur Nicolas Cottenier. “Ook wij ervaren dat er een nijpend tekort is aan technisch personeel. Als we dat willen verhelpen, moeten we de werkkrachten van de toekomst al heel vroeg warm maken voor techniek. We werken daar dus ook graag aan mee.” 

Flipperkast 

De klassen die langskomen bij Haelvoet kunnen genieten van meer dan alleen maar een rondleiding. “We hebben het bezoek zo uitgewerkt dat de kinderen zélf iets kunnen maken. Op elke afdeling krijgen de leerlingen een onderdeel mee, zodat ze op het einde een mini-flipperkast in elkaar kunnen steken. Zo gaan de scholieren langs bij de houtbewerking, bij de metaalafdeling, bij de R&D-afdeling waar ze de 3D-printer kunnen testen, bij de afdeling magazijn en finaal bij de afdeling montage. Dat maakt het voor hen een interactief bezoek. Onze productie staat die dag helemaal in het teken van het bezoek, vandaar dat we het aantal bezoeken per jaar ook moeten beperken.” 

Haelvoet, dat opgestart werd in 1931, produceert ziekenhuis-, dokters- en woonzorgcentrummeubilair verspreid over 2 vestigingen. In Ingelmunster werken 90 mensen, de afdeling in Roemenië telt zo’n 145 medewerkers. Het bedrijf is goed voor een omzet van 25 miljoen euro. (JM - Foto Kurt)

Meer weten? Contacteer ons gerust via 0476 02 59 42 of duurzaamondernemen.wv@voka.be

De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden wereldwijd ingezet als doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. In deze rubriek stellen we iedere keer een andere SDG voor. 

SDG 4 focust op onderwijs, met gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en de bevordering van levenslang leren voor iedereen.

SDG 4
Haelvoet ontvangt klassen op de werkvloer

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie