Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Spoedcursus carrosseriemedewerker meteen volzet

Spoedcursus carrosseriemedewerker meteen volzet

  • 08/03/2024

Om het tekort aan nieuwe carrosseriemedewerkers (vooral in de haven van Zeebrugge) op te vangen, organiseert Randstad Brugge een 4-daagse basiscursus, gevolgd door verdere bijscholing op de werkvloer. Na een selectie uit 80 profielen waren de 8 plaatsen voor de persoonlijke opleiding meteen volzet. “Tijdens een speeddate met bedrijven kregen 2 kandidaten al een contract aangeboden”, zegt Nele Depestele.

Spoedcursus carrosseriemedewerker meteen volzet Julie Vandekerckhove, Karen De Clercq, Nele Depestele en Marie Haerynck

In de recente knelpuntberoepenlijst van VDAB staan maar liefst 5 functies in de carrosserie aangestipt als knelpuntberoep. Het betreft jobs als voorbereider, plaatwerker, koetswerkbouwer, spuiter en (de)monteur. “Helaas kiezen te weinig studenten voor de richting autotechnieken of carrosserie en zijn er weinig werkzoekenden met een technische bagage”, zegt Nele Depestele, businessmanager Brugge bij hr-dienstverlener Randstad. “Daardoor is er een grote nood aan technisch geschoolde arbeiders in de haven van Zeebrugge, waar de autobehandelaars met 2.000 mensen een kleine autofabriek vormen. Om de tekorten in de carrosserie op te vangen, gaan we samenwerken met EDUCAM, een gekende opleidingsinstantie in de automobielsector. Kandidaten met interesse maar zonder de juiste ervaring of scholing, krijgen de kans een korte basisopleiding te volgen om direct in een startersfunctie te kunnen instromen.” 

“Het doel is om de eerste stap in dit vakgebied te vereenvoudigen”, zegt Patrick Debeef van EDUCAM. “Met Randstad kozen we specifiek voor een op maat ontwikkelde 4-daagse opleiding ‘technische introductie in de carrosserie’. Daarin leer je zowel theorie als praktijk voor voorbereidend werk, montage en demontage. Na de opleiding gaat de kandidaat aan de slag op de werkvloer. Via training on the job kan hij zijn aangeleerde vaardigheden in de praktijk omzetten en verder ontwikkelen.” 

Het unieke aan de samenwerking tussen Randstad en EDUCAM is dat de kandidaten al bij de start van de opleiding betaald worden. “We kozen ook voor een korte opleiding van 4 dagen. Traditionele opleidingen zijn vaak lang, waardoor het moeilijk is om kandidaten te vinden’, zegt Debeef. 

Herhalen 

“5 bedrijven uit de automotivesector in de regio waren bereid om in dit initiatief mee te stappen”, zegt Depestele. “Voor hen screende ons team een 80-tal profielen die voor de opleiding in aanmerking kwamen. Daarvan nodigden we er 20 uit voor een gesprek over hun motivatie en vaardigheden. Op basis daarvan verfijnden we de groep tot 8, het maximumaantal dat aan de zeer persoonlijk begeleide cursus kan deelnemen. Op donderdag 22 januari brachten we deze mensen tijdens een speeddate in contact met de bedrijven. Met goed resultaat: een deel van de kandidaten had een match met een bedrijf en kan dus aan de opleiding beginnen, direct gevolgd door een job. Voor de andere kandidaten zoeken we nog volop naar de juiste match tegen het einde van de opleiding.” 

“Randstad is sinds tientallen jaren een vaste partner van veel bedrijven in de haven, met op sommige plaatsen zelfs een permanente inhousedienstverlening. Daarom hebben we in dit initiatief veel tijd en werk gestoken. Het fundament is nu gelegd om gezien de grote vraag naar technisch personeel, deze opleiding mogelijk te herhalen.” (RJ - Foto MVN)

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie