Start-up werkt samen met Foodbag
Ook al eens gevloekt als een pakketje onveilig voor de deur blijkt afgeleverd? De West-Vlaamse start-up Sfinx Inside brengt de ideale oplossing: veilige thuislevering dankzij een app en slimme sloten. Samen met Foodbag, leverancier van maaltijdboxen, loopt een pilootproject in Antwerpen.
Sfinx Inside, een start-up van Mathijs Degryse en Sam Vanhoutte, startte in oktober vorig jaar. “Slimme toegangsoplossingen bestaan al, maar er zijn veel verschillende technologieën. Wij hebben een platform ontwikkeld waardoor al die verschillende systemen kunnen samenwerken. Of het nu een slim slot op je deur is, een slimme garage, slimme deurbel of slimme brievenbus, wij kunnen alles connecteren. Daardoor kan je als bewoner je toegang slim beheren en op een veilige manier toegang geven tot diensten aan huis”, vertelt Mathijs Degryse. Eigenlijk werkt het systeem zoals itsme, verduidelijkt Sam Vanhoutte, de technische ontwikkelaar van Sfinx Inside. “Je geeft één keer de toestemming aan een leverancier. Daarna heeft die toegang tot je huis, maar alleen op bepaalde tijdssloten, en telkens eenmalig.”
Veiligheid
In Antwerpen loopt nu een pilootproject met Foodbag. Daardoor hoeven klanten niet meer thuis te zijn als de maaltijdbox wordt geleverd. De koerier kan dankzij de app de voordeur openen en de box in huis zetten. “In de VS gaat het al zover dat mensen het voedsel ook in de koelkast zetten. Dat kan bij ons nog niet, maar is misschien wel mogelijk in de toekomst”, vertelt Mathijs.
De app is niet alleen handig voor fresh delivery zoals voedsel of bloemen. Het systeem is bijvoorbeeld ook erg handig voor thuiszorg, zeker als mensen niet goed ter been zijn en de voordeur niet kunnen openen. Dan kan de thuisverpleging of poetshulp wel vlot binnen. En ook voor bedrijven en groepspraktijken is het een handige oplossing voor het complexe sleutelbeheer. Sfinx Inside kijkt streng toe op de veiligheid. Daarvoor zijn allerlei mechanismen ingebouwd, zoals tijdssloten en logging, een systeem waardoor je als klant op elk moment weet wie de deur opent. Een mogelijke feature voor de toekomst is dat de klant een melding ontvangt en extra toestemming moet geven voor de leverancier binnen kan. (DV - Foto Kurt)
“Bryo is grote meerwaarde”
Mathijs Degryse volgde als jonge ondernemer de afgelopen maanden het Bryo-traject bij Voka West-Vlaanderen. “Ondernemen leer je niet op school en je kan altijd bijleren. Bij Bryo krijg je als starter veel ondersteuning en kan je connecties maken met de juiste mensen. Mijn netwerk uitbreiden en andere starters leren kennen, is voor mij een grote meerwaarde.”
Meer weten over Bryo? Op maandagavond 25 maart organiseert Voka West-Vlaanderen een digitale infoavond. Naast een aantal hands-on tips en voorbeelden om de mogelijkheden van AI optimaal te benutten, laten we tijdens deze infosessie startende ondernemers kennismaken met de verschillende Bryotrajecten en de eerstvolgende opstartdata. Er zullen ook een aantal deelnemers aanwezig zijn om hun eigen ervaringen te delen en vragen te beantwoorden.