Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Masterclass Strategische Energietransitie: “Voor bedrijven die willen inzetten op de ideale duurzame energiemix”

Masterclass Strategische Energietransitie: “Voor bedrijven die willen inzetten op de ideale duurzame energiemix”

  • 08/03/2024

De stijgende energieprijzen en de strengere wetgeving in het kader van de klimaatdoelstellingen zorgen ervoor dat steeds meer bedrijven stappen ondernemen om de groene energietransitie waar te maken. Daarvoor heb je een heldere strategie nodig, op lange termijn. Voka West-Vlaanderen organiseert al voor de tweede keer een Masterclass Strategische Energietransitie, speciaal voor energiemanagers, COO’s en operationeel verantwoordelijken van energie-intensieve bedrijven.

“Met een duurzame energiestrategie op lange termijn, optimaliseer/reduceer je het energieverbruik van je onderneming, en kan je het toekomstige energieverbruik voorspellen én vergroenen. Zo zet je in op de ideale duurzame energiemix”, vertelt Manager Innovatie Stefanie Krijger. Om West-Vlaamse ondernemingen te begeleiden om zo’n strategie op te stellen, organiseert Voka al voor de tweede keer een masterclass die bestaat uit verschillende sessies. 

Op maat 

“Het geïntegreerde traject is een combinatie van verschillende elementen. We starten met een individuele bedrijfsscan, een soort nulmeting die de leidraad zal vormen voor je traject. Daarna zijn er inhoudelijke opleidingsmomenten, peer-to-peersessies en individuele coaching van experten. Na het hele traject volgt een impactmeting. Na het afgelegde jaartraject zie je een merkbare wijziging in het energiebeleid van jouw onderneming.” Bert De Bleeckere, technisch manager bij Delino, is deelnemer aan de eerste editie van de Masterclass Strategische Energietransitie. “Ik wilde graag weten hoe je een energiestrategie praktisch best aanpakt. Wat zegt de wet daarover? Hoe moet je dat concreet aanpakken? Hoe pakken andere ondernemingen dat aan? Heel veel van de vragen waar ik mee zat, werden beantwoord. Enkele thema’s lagen al vast, maar op basis van de vragen van de deelnemers werden ook nog enkele andere thema’s in het programma opgenomen.”

Je krijgt heel persoonlijke begeleiding, waardoor je vragen snel en op maat worden beantwoord.

Bert De Bleeckere

“Het meest waardevolle aan dit traject vind ik de coachingmomenten met de experten. Je krijgt echt heel persoonlijke begeleiding, waardoor je vragen snel en op maat worden beantwoord. Ook het netwerkluik beschouw ik als een echte meerwaarde: de andere deelnemers zijn min of meer in hetzelfde werkveld actief, waardoor je veel van elkaar opsteekt. Ook al komt de ene deelnemer uit een groter bedrijf dan de andere: alle ervaringen die gedeeld worden, zijn op zich de moeite waard om mee te nemen.”

Interesse om deel te nemen? 

De masterclass strategische energietransitie gaat van start op 18 april en loopt tot november 2024. 

Het traject bestaat uit: 

  • Een individuele bedrijfsscan 
  • 3 collectieve sessies om jouw kennis te verruimen 
  • 3 individuele coachingsessies van experten 
  • 3 peer-to-peer-momenten om ervaringen te delen over bedrijven heen 
  • Een impactmeeting of eindevaluatie

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie