Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • KTA Brugge is pilootschool voor e-sportsopleiding

KTA Brugge is pilootschool voor e-sportsopleiding

  • 08/03/2024

“E-sports heeft het potentieel om nieuwe bedrijfssector te worden” 

Met 80% van de Vlaamse jongeren tussen 0 en 25 jaar die erin actief zijn, is gaming niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. KTA Brugge biedt e-sports als keuzevak aan, maar wil met de E-sports Conferentie op 5 of 6 juni in Brugge nog meer de brug slaan met de academische en bedrijfswereld. “De oprichting van de eerste e-sportsarena en partnerschappen tussen overheden, kennisinstellingen, onderwijs en bedrijven kunnen van e-sports een nieuwe bedrijfssector maken in België”, vertellen Kris Vandevoorde en Liesbeth Last.

KTA Brugge is pilootschool voor e-sportsopleiding

Na anderhalf jaar voorbereiding kozen begin dit schooljaar de eerste 21 van de 2.000 leerlingen van KTA Brugge voor 3 uur extra les in e-sports. “Het komt bovenop hun basiscurriculum van 32 uur in het 3de tot 6de jaar humane, economische of technologische wetenschappen. Uit onderzoek van Randstad – één van onze partners – blijkt dat heel wat vaardigheden in gamen belangrijk zijn voor het bedrijfsleven: online communicatie, doorzettingsvermogen, initiatief nemen, samenwerken, creatief denken en flexibel omgaan met innovaties. Die vaardigheden willen wij versterken vanuit 4 focuspunten. Gameplay gaat over gamen zelf, maar ook over jongeren coachen en wegwijs maken in de game. Tweede focuspunt is een professionele attitude, waarbij we een ethisch charter hanteren en ook samenwerken met Gamechangers rond gameverslaving. Events organiseren is een derde focuspunt. Zo gingen we recent naar Frag-O-Matic, een game-event met 670 deelnemers dat op logistiek vlak een gigantische uitdaging is. In de toekomst willen we ook dat onze leerlingen zelf van begin tot einde events organiseren. En tot slot is er het businessmodel: wie verdient er wel of niet geld met e-sports en welke economische wereld zit daarachter?” 

Gastsprekers 

Dat het keuzevak aanslaat, komt onder meer door te werken met gastsprekers. “We focussen op 4 profielen van sprekers: gamers, technici (camera, elektriciteit,…), entrepreneurs (eventmanagers,…) en influencers (hosts, streamers, showcasters,…). Dankzij onze partners wordt er veel mogelijk. Founding partners zijn Gamechangers, The Rent Company, Dell Technologies en Techonomy. Supporting partners zijn de Provincie West-Vlaanderen, Intel, Logitech, Gamegear, Eurofiber, , Vlajo, Randstad en de Belgische E-sportsfederatie. We dromen van een échte e-sportsopleiding van 15 uur per week, zoals ze al in het VK bestaat. Want gamers kunnen diverse rollen opnemen in de bedrijfswereld: rond cyber security, big data, network engineering, AI, cloud solutions,… Op de conferentie – waar de wereldbekende Belgische presentatrice van e-sportsevents Eefje ‘Sjokz’ Depoortere topgaste zal zijn – zullen we samen met ondernemers, investeerders en innovators nadenken over de oprichting van een e-sportsarena waar we ook onderzoek en onderwijs kunnen aan koppelen. En zo nieuwe talenten ontwikkelen. Veel bedrijven schreeuwen om technische profielen. Onze jongeren kunnen bovenop dat technische ook nog een creatieve laag leggen en zijn zo ideaal voor de multifunctionele jobs die steeds meer ontstaan.” (SD - Foto MVN)

Heb je als incubator start-ups onder je hoede die je kan linken of heb je interesse om met je bedrijf partner te worden? Neem dan contact met k.van-devoorde@ktabrugge.be.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie