Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Inzetten op verzuimbeleid verdient zichzelf ruimschoots terug”

“Inzetten op verzuimbeleid verdient zichzelf ruimschoots terug”

  • 08/03/2024

Heel wat bedrijven kampen met hoge verzuimcijfers. Uitval door ziekte stelt werkgevers voor grote uitdagingen, zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Een effectief verzuimbeleid vraagt dan ook een doordachte aanpak. Voka West-Vlaanderen organiseert daarom een Lab over het thema. Deelneemster Laura Pannecoucke, HR Business Partner bij de firma Danis, getuigt.

“Inzetten op verzuimbeleid verdient zichzelf ruimschoots terug” Laura Pannecoucke

“Een bedrijf dat inzet op het welzijn en de gezondheid van zijn werknemers verdient die investering ruimschoots terug: medewerkers zijn fitter en gezonder, voelen zich beter, hebben minder last van stress, zijn minder vaak ziek en dus ook veel efficiënter en productiever. Bij het uitwerken van een duurzaam verzuimbeleid focussen we binnen dit Lab op welzijn en preventie, het voorkomen van verzuim, gesprekstechnieken voor verzuimgesprekken en het bevorderen van werkhervatting en re-integratie. Daarnaast schenken we ook aandacht aan de juridische aspecten die bij een verzuimbeleid komen kijken”, vertelt Thomas Dujardin, adviseur HR bij Voka West-Vlaanderen. 

Inzichten over terugkomdrempel 

Laura Pannecoucke, HR Business Partner bij de firma Danis, nam vorig jaar deel aan het Lab en noemt het een aanrader voor wie een efficiënte aanpak rond het thema wil uitwerken. “Ik had cijfers in kaart gebracht rond langdurige of frequente afwezigheden, maar wist niet goed hoe ik daarmee op een goeie manier aan de slag kon. Ik hoopte in dat Lab op de juiste weg gezet te worden, en die verwachting is ingelost.” 

Op dit moment zijn we een gids aan het uitschrijven rond verzuimbeleid. Daar staan erg veel zaken in die ik heb opgestoken in het Lab.

Laura Pannecoucke

“De juridische aspecten die aan bod kwamen, waren erg leerrijk: wat mag je zeggen op welk moment, waar leg je de focus op, enz. De inzichten over de ‘terugkomdrempel’ waren voor mij persoonlijk verhelderend. We beseffen als werkgever niet altijd even goed dat het voor de werknemer niet evident is om na lange tijd terug te keren naar het werk. Een eerste contactmoment in het kader van een terugkeer is cruciaal en het is erg belangrijk dat ook de leidinggevende daarbij wordt betrokken. Op dit moment zijn we een gids aan het uitschrijven rond verzuimbeleid. Daar staan erg veel zaken in die ik heb opgestoken in het Lab. Los van het theoretische gedeelte, vond ik ook het contact met de andere deelnemers erg waardevol”, besluit ze. (JM - Foto Kurt)

Zelf een duurzaam verzuimbeleid opzetten? 

Heel concreet een positief en duurzaam verzuimbeleid uitwerken dat aansluit bij de context en waarden van jouw bedrijf? Dat kan in het 5-delige lab, onder begeleiding van een expert. De eerste sessie vindt plaats op dinsdag 16 april. 

Wil je eerder leren om effectief te communiceren en verzuimgesprekken te voeren? Dan is de opleiding op dinsdag 23 april iets voor jou. Je optimaliseert jouw communicatievaardigheden om beoogde doelen te realiseren. In het 2de luik van de opleiding gaan we dieper in op het voeren van verzuimgesprekken, waarbij je op een constructieve manier in dialoog gaat. Inschrijven kan voor één of allebei de dagdelen.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie