Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Vleesgroothandel Christophe Demuynck neemt sectorgenoot over

Vleesgroothandel Christophe Demuynck neemt sectorgenoot over

  • 23/02/2024

“Er komt een interessante klantenportefeuille bij”

Vleesgroothandel Christophe Demuynck uit Kuurne heeft sectorgenoot Bossuyt uit Moeskroen overgenomen. Zaakvoerders Thomas Demuynck en Bénédict Soens willen met de overname hun stevige groei verderzetten. Met voormalige eigenaar Thierry Vanhaelst halen ze veel kennis aan boord. Het koppel investeert ook in een volautomatisch hoogbouwmagazijn voor zusterbedrijf Coldo.

Vleesgroothandel Christophe Demuynck neemt sectorgenoot over Thomas Demuynck en Bénédict Soens.

Zaakvoerders Thomas Demuynck en Bénédict Soens zijn een succesverhaal aan het schrijven. Het koppel nam de vleesgroothandel in 2017 over van de ouders van Thomas. Sindsdien is de omzet verdrievoudigd, tot 26 miljoen euro vorig jaar. Het aantal werknemers is gestegen van 7 naar 45. Sterke cijfers, zeker in tijden waarbij minder vlees wordt gegeten en het aantal slagerijen elk jaar daalt. 

“Mijn vader heeft een bijzonder goede reputatie opgebouwd op vlak van service en kwaliteit. Wij zetten daar verder op in”, zegt Demuynck. “De klanten komen bijna vanzelf tot bij ons: we hebben geen enkele verkoper in dienst. Onze service en kwaliteit zijn dus de belangrijkste verklaringen voor onze sterke groei. Kort nadat we de zaak hebben overgenomen, zijn we bovendien verhuisd naar een nieuwe, ruimere locatie waar we veel vlotter en efficiënter kunnen werken. Ook dat heeft een flink aandeel gehad in onze groei.” 

Onze vleesgroothandel draait in de eerste plaats op de knowhow van Thomas. Met Thierry halen we enorm veel kennis in huis.

De vleesgroothandel koopt dieren rechtstreeks bij boeren en veehandelaars. “Daarbij krijgen we nog de hulp van mijn vader: hij gaat bij alle leveranciers langs. Er komt hier geen dier binnen dat mijn vader niet eerst nog levend heeft gezien”, zegt Thomas. Het slachten besteedt de vleesgroothandel uit. “De karkassen worden bij ons versneden en verpakt. Daarna vertrekt het vlees naar beenhouwers, supermarkten, toeleveranciers en vleeshallen. We hebben een 300-tal klanten in West- en Oost-Vlaanderen, Vlaams- en Waals-Brabant, Henegouwen, Luik en Noord-Frankrijk.” Het vlees wordt voornamelijk in grotere hoeveelheden verpakt. “Recent zijn we in samenwerking met één van onze grotere klanten gestart met kleinere verpakkingen: biefstuk per stuk, zoals de consument het in de supermarkt vindt. Dat is voor ons ook een grote stap. Als dat goed loopt, willen we graag nog verder inzetten op consumentenverpakkingen.” 

Interessante klantenportefeuille 

De zaakvoerders hebben nu ook sectorgenoot Bossuyt uit Moeskroen overgenomen. “Wij verhandelen vooral runds- en lamsvlees en een beperkt aandeel kalfsvlees. Kalfsvlees is de corebusiness voor Bossuyt. Door de overname willen we dus in dat segment groeien. Bovendien komt er ook meteen een hele interessante klantenportefeuille voor ons bij.” 

De activiteiten van Bossuyt worden opgeslorpt, de locatie in Moeskroen verdwijnt. Voormalig zaakvoerder Thierry Vanhaelst blijft aan boord. “De overname was in dat opzicht voor ons ook een strategische zet”, zegt Bénédict Soens. “Onze vleesgroothandel draait in de eerste plaats op de knowhow van Thomas. Hij was al langer op zoek naar een rechterhand die helemaal thuis is in de sector. Dat is met de aankoop van Bossuyt ook meteen gelukt, want met Thierry halen we enorm veel kennis in huis.” Bossuyt is goed voor een omzet van 2 miljoen euro per jaar. “Wij hopen dat we dankzij die overname dit jaar zullen kunnen afklokken op een omzet van 30 miljoen euro.” 

Zusterbedrijf 

Binnenkort start het ondernemerskoppel ook de werken voor de realisatie van een volautomatisch hoogbouwmagazijn, voor zusterbedrijf Coldo. Dat biedt stockageruimte aan. “Toen we in 2016 met Vleesgroothandel Demuynck onze intrek namen in de voormalige gebouwen van Frisa op bedrijvenpark Kortrijk- Noord, hadden we nog 18.000 m² aan ruimte over. Om die optimaal te benutten, zijn we met een nieuwe activiteit gestart: diepvriesstockage voor derden onder de naam Coldo. Het begon in 2017 met 2 gerenoveerde (Frisa)diepvrieshallen voor bulkstockage. In functie van die stockage hebben we in 2019 een nieuwbouwdiepvries gerealiseerd, opnieuw voor bulkstockage van goederen. In 2023 volgde een nieuwbouwdiepvries voor palletstockage van alle levensmiddelen. Op de huidige site zijn er momenteel 15.000 bulkstockageplaatsen en 8.000 palletstockageplaatsen”, zegt Bénédict Soens. 

Ook Coldo is aan een stevig groeiverhaal bezig. “Onze sterktes vandaag zijn onze uiterst korte laad- en lostijden in combinatie met onze topligging. We zorgen voor een goede planning en communicatie en hebben goed opgeleide werknemers. Vrachtwagens en zeecontainers kunnen steeds heel snel gelost of geladen worden. Coldo is daardoor al goed gekend in de sector. We hebben al mooie samenwerkingen kunnen opstarten met verschillende transporteurs en klanten uit de groente- en aardappelsector, de vleessector en de brood-, dessert-, en ijsjesmarkt.” (JM - Foto’s DD)` 

www.demuynckchristophe.be

Nieuwe uitbreiding 

Een nieuwe uitbreiding dringt zich op en die komt er even verderop in het bedrijvenpark. “We realiseren er een volautomatisch hoogbouwmagazijn van 45 meter hoog en een oppervlakte van ongeveer 12.000 m². Met die investering breiden we de stockagecapaciteit uit met 60.000 extra palletplaatsen. De oplevering van het nieuwe magazijn is voorzien eind 2025.”

Vleesgroothandel Christophe Demuynck neemt sectorgenoot over Thomas Demuynck en Bénédict Soens.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie