Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Gezocht: Bedrijven die schouders willen zetten onder FIRST® LEGO® League Challenge

Gezocht: Bedrijven die schouders willen zetten onder FIRST® LEGO® League Challenge

  • 23/02/2024

Voka West-Vlaanderen zet haar schouders mee onder de FIRST® LEGO® League Challenge, een wereldwijde Challenge om jongeren warm te maken voor een STEM-opleiding. Organisator VIVES zoekt partnerbedrijven om deelnemen aan de Challenge gratis te kunnen houden. “Wij zijn dit jaar voor het eerst partner, maar we gaan er zeker en vast mee door”, zegt Lutgart Verraes, Marketing Manager bij vind!.

Gezocht: Bedrijven die schouders willen zetten onder FIRST® LEGO® League Challenge

De FIRST® LEGO® League Challenge is een wereldwijde STEM-challenge (science, technology, engineering en mathematics, nvdr) waarin jongeren tussen 10 en 14 jaar op zoek gaan naar technische oplossingen voor dagdagelijkse problemen. De challenge moet leerlingen warm maken om te kiezen voor de broodnodige STEM-opleidingen en -beroepen. In West-Vlaanderen wordt de wedstrijd georganiseerd door Hogeschool VIVES. Voka West-Vlaanderen zet mee haar schouders onder het project. “Uit onderzoek blijkt keer op keer dat STEM-profielen steeds belangrijker worden voor het realiseren van onze productiviteitsgroei en voor het maken van de digitale en groene transitie”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. “Het is dan ook belangrijk dat we jongeren kunnen inspireren om al op jonge leeftijd te kiezen voor een STEM-opleiding (en later STEM-beroep). Ondernemingen zijn dringend op zoek naar dergelijke profielen, het is een evidentie dat we hier willen aan meebouwen.” 

Jongeren weten niet altijd wat die brede waaier ‘techniek’ allemaal inhoudt. Een wedstrijd zoals deze brengt hen al met verschillende aspecten in contact.

Lutgart Verraes

Gratis aanbieden 

Rekruteringsbedrijf vind! is dit jaar voor het eerst partner. “Wij zijn gespecialiseerd in technische talenten en we voelen meer dan ooit de vraag naar die talenten op de arbeidsmarkt”, zegt Lutgart Verraes, Marketing Manager bij vind!. “We vinden de technisch geschoolde mensen wel nog, maar het wordt almaar moeilijker. Sommige bedrijven worden op dit moment zelfs geremd in hun groei door een gebrek aan technisch talent. Als we die krapte willen oplossen, dan moeten we de technische talenten van de toekomst al heel vroeg warm maken voor techniek. Onze welvaart en economische groei hangen ervan af.” De FIRST® LEGO® League Challenge is een manier om dat te doen, zegt Verraes. “Jongeren weten niet altijd wat die brede waaier ‘techniek’ allemaal inhoudt. Een wedstrijd zoals deze brengt hen al met verschillende aspecten in contact: techniek, engineering, robotisering, creativiteit,... Dat het bovendien plaatsvindt in de technologische campus van VIVES, is een echte meerwaarde.” Een partnerschap is zeker een aanrader, vindt ze. “Veel bedrijven zoeken technisch talent. Dat alleen al kan voor veel bedrijven een goeie motivatie zijn om hier hun schouders onder te steken. En het is ook een sterke (employer) branding op lange termijn. 600 kinderen beleven hier de dag van hun leven. Dan is het zeker waardevol om als potentiële werkgever nu al in de picture te komen.” 

“Door partnerschappen af te sluiten met bedrijven, hopen we dit project gratis te kunnen aanbieden aan alle West-Vlaamse secundaire scholen”, zegt Merlijn Morisse, hoofd Wetenschapscommunicatie VIVES. “Aangezien we sterk geloven in dit verhaal, zeker door het inclusieve karakter, zijn we verheugd dat de bedrijfswereld mee zijn schouders zet onder dit STEM-project. Zo kunnen we de Challenge bij nog meer klassen aanbieden”. (JM - Foto Kurt) 

Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact opnemen met joyce.simoens@voka.be.

Gezocht: Bedrijven die schouders willen zetten onder FIRST® LEGO® League Challenge
Gezocht: Bedrijven die schouders willen zetten onder FIRST® LEGO® League Challenge

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie