Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Situatie in Rode Zee treft ook West-Vlaamse ondernemingen

Situatie in Rode Zee treft ook West-Vlaamse ondernemingen

  • 09/02/2024

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen heeft verontrustende resultaten gedeeld van een bevraging bij West-Vlaamse ondernemingen die het slachtoffer zijn van de gevolgen van de aanvallen op schepen in de Rode Zee.

8 op de 10 van de getroffen ondernemingen worden geconfronteerd met stijgende transportkosten. Expediteurs en rederijen vragen bijkomende risicopremies wanneer schepen langs de Rode Zee varen, of toeslagen als zij de vaarroute langs Kaap de Goede Hoop nemen. Meer dan 75% van de getroffen ondernemingen meldt ook ernstige verstoringen in hun bevoorradingsketens door het schrappen van transporten en de omleiding van de zeevaart via Kaap de Goede Hoop, met bijkomende hoge transportkosten tot gevolg. 

Voka West-Vlaanderen wijst op de aanzienlijke druk die de situatie legt op ondernemingen, die al te maken hebben met de gevolgen van recente energie- en inflatiecrises en gestegen kosten moesten doorrekenen. Bedrijven worden gedwongen te kiezen tussen het verlagen van hun eigen winstmarges of het nemen van drastische maatregelen zoals het weigeren van orders en invoeren van productiestops. Voka benadrukt de noodzaak van gecoördineerde maatregelen op Europees niveau om de impact van deze crisis op onze ondernemingen te beperken.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie