Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • POM West-Vlaanderen: “Jongeren verleiden tot braingain in West-Vlaanderen”

POM West-Vlaanderen: “Jongeren verleiden tot braingain in West-Vlaanderen”

  • 09/02/2024

“We moeten nog meer jonge ondernemers, starters en studenten verleiden om in West-Vlaanderen hun toekomst op te bouwen”, zegt voorzitter Jean de Bethune van POM West-Vlaanderen. Op de nieuwjaarsbijeenkomst gaf algemeen directeur Lieven Tack zijn visie op deze economisch troebele tijd, aangevuld met een reeks initiatieven van POM en partners.

POM West-Vlaanderen: “Jongeren verleiden tot braingain in West-Vlaanderen” Jean de Bethune en Lieven Tack

De nieuwjaarsreceptie van Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen opende met een stevige brok economische informatie. “We beleven een tektonische verschuiving die je slechts eens om de 100 jaar ziet. Er zijn tegelijk 3 systemische schokken. Ten eerste is er de geopolitieke dreiging met het bewustzijn van onze internationale afhankelijkheid. Ten tweede evolueert de digitale technologie bliksemsnel. Ten derde veroorzaken de aanzwellende schuldenberg en beperking van de financiële budgetten stress bij burgers, bedrijven en overheden”, schetste algemeen directeur Lieven Tack. “Veiligheid en beveiliging worden de modewoorden van 2024. Dat zal ook een impact hebben op ons lokaal economisch weefsel. Onze opdracht is meer dan ooit drieledig: het werken aan vertrouwen als makelaar van ecosystemen, het verbinden van partners en het versterken van onze regio. Ik droom van 3 accenten: een optimaal gebruik van artificiële intelligentie, een West-Vlaams toekomstinstituut en een nieuwe Fabriekswerking rond de creatieve en recreatieve beleveniseconomie.” 

In 2023 bouwde POM haar infrastructurele aanbod verder uit tot 30 sites verspreid over de provincie. Het gaat om logistieke overslagcentra, bedrijventerreinen en werkplekken voor starters. Daarnaast lopen er tal van onderzoeksprojecten en initiatieven voor de arbeidsmarkt. Het panel belichtte onder meer Drone Dock in Oostende (cargodrones), het Food Innovation Park in Roeselare, het Circular Materials Center in Kortrijk (kunststoffen en textiel) en het in aanbouw zijnde House of Manufacturing in Kortrijk (robotica). Via het project UPSKILL wordt 8 miljoen euro geïnvesteerd in hoogtechnologisch opleidingsmateriaal en leermiddelen in de hele provincie. De driejarige samenwerking van POM met Multimodaal.Vlaanderen (VIL) wordt 2 jaar verlengd. Alleen al in 2023 werden 34 bedrijven begeleid in het overzetten van meer dan 1,4 miljoen wegkilometers naar het spoor of water. Voorzitter Jean de Bethune. “We moeten blijven inzetten op deze innovatie, opleiding, verduurzaming en de sociale rol van economie. Het is onze taak om nog meer jonge ondernemers, starters en studenten te verleiden tot een braingain om hier hun toekomst op te bouwen.” (RJ - Foto Kurt)

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie