Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Moet ik een beleid implementeren voor het gebruik van generatieve AI-platformen?

Moet ik een beleid implementeren voor het gebruik van generatieve AI-platformen?

  • 09/02/2024

Vraag van de week

Moet ik een beleid implementeren voor het gebruik van generatieve AI-platformen?

In november 2022 lanceerde OpenAI GPT-3.5. Dat is een nieuw taalmodel waarmee je door middel van conversaties antwoorden krijgt op je instructies (‘prompts’ genaamd). De innovatie biedt ondernemingen heel wat nieuwe opportuniteiten om de productiviteit te verhogen. Maar zijn er ook uitdagingen bij het gebruik van externe generatieve AI-platformen? 

In slechts 2 maanden bereikte het artificiële-intelligentieplatform ChatGPT van OpenAI de kaap van 100 miljoen gebruikers. Een nieuw record voor snelst groeiende consumentenapplicatie. De drijvende kracht, het taalmodel GPT-3.5, kan in luttele seconden tekst analyseren, genereren, aanpassen en samenvatten. Het nieuwe wonderkind van OpenAI, GPT-4, gaat nog een stap verder en kan op basis van een afbeelding nieuwe tekstuitvoer genereren. 

Ondanks het potentieel en de voordelen van deze technologie, is waakzaamheid bij gebruik aangewezen. AI-modellen zoals Bard (Google) en ChatGPT (OpenAI) verbeteren hun prestaties op basis van gebruikersgegevens. Dat betekent dat wanneer gebruikers gevoelige informatie delen, deze informatie kan worden opgenomen in de dataset die wordt gebruikt voor de training van de taalmodellen. Het opnemen van die gevoelige informatie kan op zijn beurt leiden tot de verspreiding onder een groot aantal andere gebruikers. Bijkomend kunnen de resultaten van generatieve AI vooroordelen of hallucinaties bevatten; de verspreiding van deze onjuiste informatie kan resulteren in imagoschade voor ondernemingen. 

Waar starten als onderneming?

De eerste en belangrijkste stap om de risico’s bij het gebruik van generatieve AI te beperken, is het creëren van bewustzijn binnen de organisatie. Medewerkers bewust maken van de risico’s gebeurt door middel van opleidingen waarin zij inzicht verwerven in het waarderen van bedrijfsgevoelige informatie en het herkennen van hallucinaties en vooroordelen in de uitvoer. 

Daarnaast kan je als onderneming interne richtlijnen opstellen die aangeven wat wel en niet kan bij het gebruik van externe generatieve AI-platformen. Wanneer je dat als onderneming overweegt, hou het dan vooral eenvoudig en beperkt met duidelijke afspraken zoals: 

  • Het verbod op het invoeren van gevoelige en bedrijfseigen informatie. 
  • De aanbeveling om de geschiedenis bij het gebruik van externe tools uit te schakelen. 
  • De aanbeveling om de uitvoer nauwkeurig na te lezen om hallucinaties, feitelijke fouten en vooroordelen of ongepaste uitspraken te vermijden. 

Disruptieve innovaties zoals generatieve AI brengen enkele uitdagingen met zich mee. Maar mits voldoende training, zorgvuldig gebruik en een goede omkadering zullen ze op de korte en lange termijn aanzienlijke productiviteitsverbeteringen voor bedrijven met zich meebrengen.

Ook een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen! vraaghet@voka.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie