Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka One brengt solo-ondernemers bij elkaar

Voka One brengt solo-ondernemers bij elkaar

  • 26/01/2024

Binnenkort start het nieuwe jaarprogramma voor de community Voka One, het netwerk van en voor West-Vlaamse ondernemers zonder medewerkers. Dankzij dit freelancersplatform kunnen ze van gedachten wisselen en ervaringen delen. “Als solo-ondernemer mis je wel eens collega’s om ideeën bij af te toetsen. Voka One vormt een mooi alternatief”, zegt deelnemer Tom Van Acker.

Voka One brengt solo-ondernemers bij elkaar

Freelancers en andere solo-ondernemers hebben wel eens het gevoel vooral op zichzelf aangewezen te zijn. Voka One van Voka West-Vlaanderen biedt daar een antwoord op. Binnen die community worden elk jaar minstens 4 activiteiten georganiseerd rond diverse topics. Die momenten bieden solo-ondernemers de mogelijkheden te netwerken, informatie uit te wisselen, ideeën af te toetsen, raad te vragen, ervaringen te delen en inzichten in het solo-ondernemerschap te verzamelen. De invulling van de activiteiten wordt bepaald in samenspraak met de stuurgroep van Voka One-leden, zodat er altijd relevante en interessante topics op het programma staan. 

Tom Van Acker van Red Deer is freelance salescoach en salesmanager voor verschillende bedrijven. “Ik ben zelfstandig geworden na een salescarrière van 25 jaar in verschillende bedrijven”, vertelt Van Acker. “Ik werkte daar uiteraard telkens samen met andere collega’s. Collega’s zijn niet enkel nuttig om kennis mee te delen, ze vormen ook ideale sparringpartners om dingen bij af te toetsen. Van zodra je freelancer wordt, valt die mogelijkheid weg en dat is soms wel degelijk een gemis.” Hij maakt al een aantal jaren deel uit van Voka One. “Als mijn agenda het toelaat, teken ik present op elke activiteit. Het is de ideale gelegenheid om gelijkgestemden te ontmoeten die met dezelfde uitdagingen worden geconfronteerd en om daarover in gesprek te gaan. De topics zijn telkens erg interessant. Zo vond ik een sessie over financiële zaken bijzonder leerrijk. Maar ook van een sessie over work-lifebalance, waarvan ik vooraf niet meteen veel verwacht had, heb ik veel opgestoken. Een andere deelnemer vertelde dat als hij voelt dat het even te veel wordt, hij met zijn gezin op weekend trekt, of dat nu past in de planning of niet. Daar heb ik achteraf nog vaak aan gedacht.” 

Ook Ellen Lampo is meer dan overtuigd van het nut van Voka One. Zij biedt subsidie- en innovatie-advies met haar bedrijf Opmal. “Mij leek het de uitgelezen gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met andere freelancers. Waar lopen zij tegenaan, hoe pakken zij uitdagingen aan,…? Die verwachting wordt telkens meer dan ingelost. Maar ik steek ook veel op van de topics zelf. De onderwerpen die worden aangesneden, zijn erg relevant. Zo ging het eens over soorten vennootschappen en de voor- en nadelen ervan. Heel interessant om in gedachten te houden tijdens de groei van je bedrijf. Na het formele gedeelte is er het ontspannende luik en dat is minstens even waardevol. Het is netwerken, maar dan anders. Je gaat er niet op zoek naar nieuwe klanten, het is meer zo dat je andere freelancers leert kennen om ze aan te bevelen bij je eigen klanten, als daar ergens een opening voor is.” (JM)

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie