Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Tips van de Expert: Dirk Huyghe - COO Altez over renovatie van bedrijfsgebouwen

Tips van de Expert: Dirk Huyghe - COO Altez over renovatie van bedrijfsgebouwen

  • 26/01/2024

Bedrijven in volle expansie kijken vaak naar een braakliggend stuk grond om er een nieuwe, grotere vestiging op te bouwen. Door de schaarste aan vrije percelen is dat niet altijd haalbaar, maar geen nood: renovatie kan een minstens even goede oplossing bieden. Sinds enkele jaren zet Altez, vooral bekend als aannemer van prefab nieuwbouw bedrijfspanden, sterk in op renovatie. COO Dirk Huyghe geeft enkele nuttige tips inzake nieuwe verplichtingen.

1. Hou rekening met het strengere Europese beleid 

“Europa wil tegen 2050 het eerste koolstofneutrale continent worden. Dat weerspiegelt zich in de Green Deal, die zegt dat tegen 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie met 55% gereduceerd moet zijn ten opzichte van 1990. 28% van onze CO2-uitstoot is afkomstig van versleten daken en slecht geïsoleerde muren, ramen en deuren. Hoewel het aandeel van het niet-residentiële gebouwenpark kleiner is dan dat van de woningen, ligt het aandeel in de totale energieconsumptie en broeikasgasuitstoot van niet-residentiële gebouwen een stuk hoger. Europa wil de niet-residentiële gebouwen dan ook krachtig aanpakken.” 

2. Bekijk of de renovatieverplichting geldt voor jouw bedrijfsgebouw 

“Wie vanaf 1 januari 2022 de nieuwe eigenaar, opstalhouder of erfpachter is geworden van een bedrijfsgebouw, is vanaf dan verplicht binnen de 5 jaar te renoveren, tenzij de minimumeisen al zijn gehaald. Die renovatieverplichting geldt voor gebouwen met een niet-residentiële bestemming, met name bedrijfsruimten, winkels, horecazaken en kantoorgebouwen. De nieuwe regelgeving slaat niet op industriële gebouwen voor productie, opslag en bewerking van goederen, want die vormen nog een aparte categorie.” 

3. Behaal het EPC NR-label 

“Het Vlaamse Gewest heeft in het kader van de Vlaamse Klimaatstrategie 2050 het EPC NR (niet-residentieel) in het leven geroepen. Dat werd in 2023 ingevoerd. Het EPC NR is sinds 1 januari 2023 verplicht bij de verkoop en bij verhuur (afsluiten van een nieuw huurcontract) van niet-residentiële gebouweenheden. Het zal de komende jaren gradueel verstrengen, om tegen 2026 naar een volledige labelplicht voor alle grote niet-residentiële eenheden te evolueren. Daarnaast is het EPC NR een hulpmiddel om eigenaars naar de langetermijndoelstelling (koolstofneutraliteit) te begeleiden. ALTEZ RENOVATIE is een geschikte partner om bedrijfsgebouwen te verduurzamen en een andere uitstraling te geven.” 

Lees hier nog meer tips. 

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie