Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Ondernemers 2 - Standpunt: Bert Mons: Nu ondernemen voor morgen!

Ondernemers 2 - Standpunt: Bert Mons: Nu ondernemen voor morgen!

  • 26/01/2024

De jaren 20 van deze eeuw worden gedomineerd door diverse transities. Er is de klimaattransitie die moet leiden tot meer duurzaamheid, de digitale transitie die moet leiden tot meer productiviteit, de arbeidstransitie die moet leiden tot een evenwichtigere verhouding tussen werken en leven, en de geopolitieke transitie die leidt tot nieuwe machtsverhoudingen in de wereld. Deze verschillende transities, die bovendien gelijktijdig gebeuren, zorgen voor grote onzekerheid. Het is een enorme uitdaging voor de hele samenleving, die tegelijkertijd heel wat opportuniteiten biedt als we het slim en doordacht aanpakken.

Bert Mons

In deze transities komt ook het politieke systeem onder druk te staan en worden de sociale tegenstellingen verscherpt. Daarbovenop zijn de overheidsfinanciën structureel zwak, waardoor het beleid om de transities te ondersteunen en te versnellen heel moeilijk wordt. Onze economie, onze bedrijven en onze samenleving zijn in deze transities kwetsbaar. 

Daarom moeten we nu ondernemen voor morgen. Nu moeten we de transitie maken en iedereen op weg zetten naar meer duurzaamheid, meer digitalisering, meer gezondheid en welzijn. Nu moeten we durven hervormen: onze arbeidsmarkt, ons onderwijs, onze sociale zekerheid, onze fiscaliteit, onze omgeving,… 

Ondernemerschap is daarbij de krachtbron en de katalysator van de vooruitgang en de transitie naar morgen. Ondernemingen zullen de groeimotor en de gangmakers zijn van de vernieuwing. Ondernemers zullen zoals steeds de voorlopers en de voortrekkers zijn van verandering. Ondernemen zullen we moeten doen met iedereen: met onze medewerkers, met de diverse stakeholders, met alle overheden en met elke burger. 

Ondernemerschap is de krachtbron en de katalysator van de vooruitgang en de transitie naar morgen.

Bert Mons, Gedelegeerd bestuurder

Samen ondernemen kan alleen door samen te groeien. We zullen de transities alleen kunnen realiseren door economische groei die duurzaam is en die gedeeld wordt met de maatschappij. Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen blijft onverkort geloven in een groeiverhaal waarbij we per jaar gemiddeld minstens 2% economische groei moeten behalen. Zo willen we ondernemingen maximale economische en maatschappelijke impact laten creëren met optimale welvaart en welzijn voor iedereen. Anders zullen we voor een aantal decennia de boot missen. Nu moeten we groeien voor morgen. 

Vlaanderen moet in de transities een koppositie innemen en onverkort streven naar de Europese top. Het beleid van elke regering op elk beleidsniveau moet erop gericht zijn om te excelleren, zonder aan gold-plating te doen. We zullen hierin alleen slagen als we inzetten op 4 onderscheidende factoren: ons menselijk kapitaal, dat zal zorgen voor het groeipotentieel; ons innovatief vermogen, dat zal zorgen voor doorbraken in onderzoek en ontwikkeling; onze internationale spankracht, die zal zorgen voor de nodige concurrentiekracht; onze toekomstgerichte infrastructuur en mobiliteit in een duurzame en rechtszekere omgeving. 

Om dit te bereiken zal een doortastend en adequaat beleid nodig zijn, van alle regeringen en overheden in dit land. Het is ook nu dat we moeten ondernemen voor morgen. 

Als bijlage bij deze Ondernemers vind je het West-Vlaamse memorandum waarmee we als Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen naar de Vlaamse en federale verkiezingen stappen. Het is een praktisch draaiboek om op verschillende domeinen en over de verschillende bevoegdheidsniveaus heen de noodzakelijke maatregelen te nemen die West- Vlaanderen, Vlaanderen en België klaarmaken om de grote transities succesvol aan te pakken. Later volgt ook nog het Europese memorandum en licht ik graag nog eens ons standpunt met betrekking tot een werkbare staatsstructuur – zeg maar staatshervorming – toe. Afsluiten doen we met ons memorandum voor de lokale verkiezingen, i.e. de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 13 oktober.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie