Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Ondernemers & Co: Titeca Pro Accountants & Experts - Ondernemen in huidige tijden: de kunst van focus in een snel veranderende wereld vol afleidingen

Ondernemers & Co: Titeca Pro Accountants & Experts - Ondernemen in huidige tijden: de kunst van focus in een snel veranderende wereld vol afleidingen

  • 26/01/2024

Welkom in The Never Normal, de voortdurend veranderende omgeving waarin we leven. De kunst van focus is hierin van onschatbare waarde voor elk bedrijf en elke ondernemer. We kennen het allemaal: verleidelijke kansen, nieuwe ideeën en afleidingen die ons kunnen wegleiden van waar we echt goed in zijn, de kern van ons bedrijf, met eigen specifieke waarden en normen, en ons succes. Ondernemers besteden vaak te weinig tijd aan het versterken van die kern. Ze worden overweldigd door de dagelijkse rompslomp van het managen van een groeiend bedrijf in complexe marktomstandigheden en raken verstrikt in operationele details. Dit gebrek aan focus op de essentie van hun bedrijf, waar een succesvolle onderneming vaak haar oorsprong vindt, kan tot stilstand of zelfs achteruitgang leiden. Met dit artikel willen we je een aantal tips meegeven om te blijven focussen op de kern van je business.

Blijf jezelf en je team herinneren aan de missie van je bedrijf. Focus is essentieel. Begin met jezelf te focussen, zodat je die focus kunt overdragen aan je team. Zo weet iedereen waar de prioriteiten van de onderneming liggen en versterk je de kern van je bedrijf. Duidelijkheid omtrent de missie, toekomstplannen naar de personen rondom jou bevordert de focus in de volledige organisatie. 

Een tweede belangrijke tip is om een beroep te doen op een vertrouwenspersoon die een objectieve beoordeling en klankbord kan bieden voor de vele ideeën die je als ondernemer hebt. Daarnaast bieden je cijfers en rapportering ook verregaande inzichten in de zaken waar je echt geld mee verdient. Inzicht in deze informatie bevordert discipline in je langetermijnvisie en focus. 

Verder is het vermogen om flexibel in te spelen op wijzigende marktomstandigheden van essentieel belang. We hebben ons lange tijd in een periode van historisch lage rentetarieven bevonden. Dit heeft geleid tot een zoektocht naar rendement en goedkope leningen waardoor de minimale rendementseis voor investeringsprojecten daalde. Als een lening je slechts 2% kost, zal je een investeringsproject met een verwachte opbrengst van 7% minder snel in twijfel trekken dan wanneer die lening 5% kost. 

De afgelopen maanden zijn de rentevoeten echter pijlsnel de lucht in geschoten, waardoor investeringsprojecten die vorig jaar nog rendabel waren, ineens een stuk minder interessant geworden zijn. Desondanks zijn veel van deze laagrenderende investeringsprojecten nog steeds lopende. Ondernemen vereist evenwel financiële flexibiliteit: snel bijsturen aan de nieuwe situatie op de markt. De impact van rentestijgingen op het bedrijfsleven mag niet worden onderschat: hogere rente dwingt ons om meer te focussen. Het wordt duurder om af te wijken van je kernactiviteiten. Maar let wel: diversificatie is ook gezond, zolang je je bewust blijft van je missie, visie, kerncompetenties en strategie. Die strategische overwegingen moeten steeds worden meegenomen bij het nemen van investeringsbeslissingen: een project met een lager rendement, maar een dermate strategisch belang voor de toekomst van het bedrijf, moet ook overwogen worden. 

Last but not least: cash is king. Door te focussen kun je geld vrijmaken van nietinteressante zijactiviteiten en je middelen concentreren op je kernsterkte. Denk ook aan je optimale voorraadniveau en zorg ervoor dat je niet te veel werkkapitaal vasthoudt. Een tip: veel bedrijven hebben momenteel nog straight loans lopen met hoge rentes (5-6%). Deze zijn meestal opgestart toen de rentetarieven nog veel lager lagen. Doordachte zakelijke beslissingen kunnen helpen deze leningen af te bouwen en zo aanzienlijke rentekosten te besparen. Als je liquide middelen over hebt, overweeg dan hoe je hiermee rendement kunt genereren, bijvoorbeeld door te investeren in je kernactiviteiten, een doordachte diversificatie of een termijnrekening te openen. 

In deze turbulente tijden kan het lonen om een cashbuffer aan te houden, aangezien er uitdagingen worden verwacht die wellicht interessante kansen met zich meebrengen. Maar onthoud: het geheim van succes ligt in de kunst van focus. Ken en benoem jij je meerwaarde? 

Matthias Wallaeys, Vennoot & Strategie Expert, Titeca Pro Accountants & Experts

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie