Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Nieuwe naam voor Bascules Robbe illustreert diversificatie

Nieuwe naam voor Bascules Robbe illustreert diversificatie

  • 26/01/2024

“We doen veel meer dan weegschalen en wegen” 

Hoewel Bascules Robbe uit Torhout sinds 1845 (!) een reputatie heeft opgebouwd als dé specialist in weegtoestellen, zijn de activiteiten in het laatste decennium sterk uitgebreid. Industriële projecten waarbij het wegen slechts een klein onderdeel is van een langere afvul- of transportlijn nemen een steeds grotere plaats in het portfolio in. Tijd dus voor de nieuwe naam ‘Robbe Industries’ én meteen ook de 6de generatie aan zet, met de broers Yannick en Cedric Pollet.

Nieuwe naam voor Bascules Robbe illustreert diversificatie Yannick en Cedric Pollet

In maart vorig jaar kochten Yannick en Cedric de rest van de aandelen van de familie over. “Omdat we zelf al jaren actief waren in het bedrijf, is die overgang heel vlot verlopen. We vonden het wel tijd om de naam aan te passen, omdat ‘Bascules Robbe’ de lading niet meer dekte. Bovendien kent men het woord ‘bascule’ bijvoorbeeld in Nederland niet. En vooral: we zijn al een tijd veel breder actief dan enkel in het wegen. Vandaag zetten we met Robbe Industries in op 4 activiteiten: industrieel wegen, liquid filling, bulk handling & filling, en automatiseringsprojecten. Waar het wegend gedeelte vroeger de focus was, is het nu vaak een onderdeel van een groter geheel. We kunnen het hele traject verzorgen, met naast het weeggedeelte ook de aan- en afvoer op de lijn. Onze weegtechnische kennis is een voordeel tegenover concurrenten die enkel focussen op automatisatie en het weeg- en vulgedeelte vaak stiefmoederlijk behandelen. Automatisatie wordt trouwens steeds belangrijker voor bedrijven, om met evenveel mensen meer werk te verzetten. Bovendien kunnen machines saai en repetitief werk overnemen, zodat medewerkers meer kunnen inzetten op kwaliteitsborging en ergonomischer kunnen werken.” 

Onze weegtechnische kennis is een voordeel tegenover concurrenten die enkel focussen op automatisatie.

Yannick en Cedric Pollet

Meer engineering 

Tungsten Robotics, het nevenbedrijf dat de broers hadden opgericht, wordt voortaan ook opgenomen in Robbe Industries. “We vonden vroeger geen robot om te lassen en plasma te snijden volgens onze toepassingen en hebben die dan zelf ontwikkeld. Die robotcel werkt zelfs voor enkelstuks zeer flexibel via een CAD-CAM-programma. De opgebouwde kennis in robotica bieden we nu aan in automatiseringsprojecten. Daarnaast heeft ook het OEM-partnerschap dat we sinds 2018 met Siemens hebben zijn vruchten afgeworpen. Het is een erkenning dat we de brains hebben om mee te zijn met de nieuwste ontwikkelingen van PLC’s en automatisering. Engineering en kennis hebben van het totaalplaatje wordt trouwens steeds belangrijker. Vroeger kochten onze klanten overal stukjes van machines en bouwden ze die met hun eigen ingenieurs of studiedienst zelf in elkaar. Nu zijn er strikte reglementeringen en richtlijnen waarvoor onze expertise van pas komt. Bovendien doen we niet enkel het mechanische, maar ook de elektriciteit en het programmeren. En dat met 34 eigen mensen. Als onze programmeur bij het uittesten iets fout ziet lopen, kan hij het meteen aanpassen, in plaats van een rapport te maken voor iemand anders.” 

Een ander partnerschap is dat met Floveyor, een Australische producent van aeromechanisch transport. “Het is een schijfketting die heel snel ronddraait en het product zo opzuigt. Het is een compact, snel en heel energiezuinig systeem. We bouwen het vaak in bij mengen, doseren en herverpakken, zelfs als er geen weegtoestel meer aan te pas komt. We hebben er al geplaatst bij voedingsbedrijven zoals Barry Callebaut tot in de chemiesector. Waar we ook meer op inzetten, is op verhuur. We deden dat al voor weegbruggen en industriële weegplateaus, maar nu ook voor onze mobiele afzakmachines. Het is een oplossing voor wie heel dringend iets nodig heeft of het wil inzetten in afwachting van de oplevering van een nieuwe lijn.” 

Vroeger kochten onze klanten stukjes van machines en bouwden ze die zelf. Nu zijn er strikte reglementeringen en richtlijnen waarvoor onze expertise van pas komt.

Yannick en Cedric Pollet

Verdergaan op basis van de gekende recepten en in de 4 gekozen activiteiten, is op korte termijn het plan van Yannick en Cedric. “Ook al groeien we al jaren telkens met 10%, toch hebben we nooit een reuzensprong gemaakt en ons dus ook niet vergaloppeerd. De automatisering op eigen kracht verder ontwikkelen, kan nog flink wat groei genereren. We zien ook kansen in meer export. Uitdaging wordt de vervanging van een aantal medewerkers die hier heel hun carrière hebben gewerkt en in het komende decennium met pensioen gaan. Ook over onze locatie denken we na. Op langere termijn willen we ofwel de huidige gebouwen gefaseerd vernieuwen, ofwel verhuizen naar een andere locatie. Maar voldoende ruimte vinden op een nieuwe locatie is een moeilijke opdracht.” (SD - Foto Kurt)

www.robbe-industries.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie