Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Nieuw hoogbouwmagazijn en lasermachine voor OptimaT

Nieuw hoogbouwmagazijn en lasermachine voor OptimaT

  • 26/01/2024

Automatiseren om meer mensen aan het werk te krijgen/houden

Maatwerkbedrijf OptimaT uit Lichtervelde heeft een semiautomatisch hoogbouwmagazijn met 6.000 palletplaatsen in gebruik genomen. Het oude magazijn werd omgeturnd tot productieruimte waar een gloednieuwe volautomatische lasermachine voor plaatbewerking wordt geïnstalleerd. “Wij automatiseren niet om medewerkers uit te sparen, maar om concurrentieel te blijven en vervolgwerk bij te creëren”, vertelt algemeen directeur Hein Moerman.

Nieuw hoogbouwmagazijn en lasermachine voor OptimaT Hein Moerman

OptimaT telt 600 medewerkers, waarvan 120 omkaderend personeel en 480 maatwerkmedewerkers. “Onze grote troef is dat we uiteenlopende activiteiten doen. Onze klanten kunnen zich daardoor puur focussen op onderzoek & ontwikkeling en verkoop, want al de rest kunnen wij voor onze rekening nemen: onderdelen maken, poederlakken, elektronica monteren, verpakken en zelfs verzenden naar de eindklant. We hebben diverse afdelingen, zoals een cleanroom met ISO 13485-norm waar we medische hulpmiddelen assembleren, een grote elektroafdeling, een textielafdeling, we doen assemblage voor de kunststofsector en hebben een poets-, schilder- en groendienst. Daarnaast hebben we een metaalafdeling die zich dagelijks focust op plaatbewerking. Daar zal de nieuwe lasermachine vanaf het tweede kwartaal operationeel zijn om platen tot 20 millimeter te snijden en ook grilligere vormen mogelijk maken. En tot slot is er ook onze poederlakafdeling. Dat we al die afdelingen op 1 locatie hebben, is een groot voordeel omdat klanten anders met verschillende bedrijven moeten werken en nu voor alles bij ons terecht kunnen. We streven naar kwaliteit en behaalden voor al onze afdelingen de ISO 9001-norm, en voor het hele bedrijf de duurzaamheidsnorm ISO 14001.” 

Het magazijn is 5.500 m2 groot en is volledig CO2-neutraal.

Hein Moerman

Semiautomatisch 

In de toekomst wil OptimaT ook focussen op stockage van de producten van klanten. “Als we 5.000 producten maken, kunnen we er bijvoorbeeld 4.000 blijven stockeren tot de klant afroept. Daarvoor was ons nieuw magazijn nodig. We kozen voor een semiautomatisch systeem, om flexibel te blijven voor toekomstige projecten. In de praktijk betekent semiautomatisch dat onze medewerkers in de smallegangheftrucks mee naar boven gaan en de pick & place doen, maar de heftruck rijdt automatisch naar de juiste plaats. Om dat mogelijk te maken, moest de vloer supervlak zijn, want 1 millimeter verschil beneden betekent 1 meter afwijking op 18 meter hoogte. Het magazijn is 5.500 m2 groot en is volledig CO2-neutraal. Voor kleine artikelen zoals vijzen, bouten en werkkledij hebben we 2 volautomatische Modulakasten van 16,5 meter geplaatst, de hoogste in de Benelux. Een leuke anekdote: voor de sprinklerinstallatie hebben we zelf de koppen gemonteerd en de buizen geperforeerd. Normaal telt men gemiddeld 5% lekken. Wij hadden 0 lekken op 1.500 koppen. Daardoor is de leverancier nu zelf klant geworden bij ons.” (lacht) “Nog een tip: wie al die nieuwigheden en nog veel meer aan het werk wil zien, kan bij ons terecht op Voka Open Bedrijvendag op 6 oktober.” (SD - Foto Kurt) 

www.OptimaT.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie