Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Nieuw kledingmerk Fuganti mikt op vrouwelijke fietsers

Nieuw kledingmerk Fuganti mikt op vrouwelijke fietsers

  • 14/06/2024

“Ook fietskleding voor vrouwen mag mooi en comfortabel zijn” 

Opmerkelijke spreker op de Grand Départ van Voka Vélo West-Vlaanderen dit jaar was Marie Geusens. Haar start-up Fuganti ontwerpt en verkoopt fietskleding die écht past bij dat waarnaar de vrouwelijke sportieve fietster op zoek is. Ook een Bryo-traject helpt om het nieuwe merk wind in de rug te geven.

Nieuw kledingmerk Fuganti mikt op vrouwelijke fietsers Marie Geusens

Marie is 27 en schakelde in 2019 na klachten bij het lopen over op de fiets. “Ik begon met gesponsorde outfits omdat een fiets, schoenen en helm samen al een grote kostenpost zijn. Mooie en comfortabele vrouwenkleding was toen echter moeilijk te vinden. En tot mijn frustratie liet die ook een ‘tan line’ van de zon achter die zichtbaar werd wanneer je na het fietsen gewone kledij aantrok. Grote fabrikanten spelen nu wel al in op zitcomfort met zeemvellen op maat van het vrouwenlichaam, maar de uitsnijding en het design lijken nog te veel op mannenkleding. Mijn bibshorts zijn een stuk korter, waardoor je geen tan line ziet tenzij je héél kortgerokt bent.” (lacht) 

“Ze hebben ook geen bretellen, om een plaspauze onderweg makkelijker te maken. Daarnaast heb ik momenteel 3 jerseys of shirts. Voor de standaardjersey koos ik bewust voor een zachte, comfortabele en lichte stof die ook op warme zomerdagen nog superaangenaam om dragen is. Daarnaast hebben we een mouwloze top, die niet alleen tan lines vermijdt maar ook een ingewerkte sport-bh heeft, zodat alles mooi gestroomlijnd en één is. De derde jersey is zwart en accentueert de uitsnijding van de borst met een leuk type stof dat doet denken aan chique avondkledij.” 

Partnerships 

Omdat Fuganti nog een bijberoep is, verkoopt Marie Geusens de kleding nog in kleine oplages via een eigen webshop. “Recent startte ik ook een samenwerking met fietswinkel Grand Départ in Gent, en werk ik aan een partnership met Club 9000, een Gentse coffeeshop. Volgend jaar komt er een nieuwe collectie en wil ik die ook via fietswinkels verkopen, want fietskleding blijft een technisch product dat mensen graag live passen. Omdat ik zelf ook aan triatlons deelneem, ontwerp ik nu ook een triatlonpakje met dezelfde insteek als de fietskledij. Daarnaast is het mijn missie om meer vrouwen op de fiets samen te brengen. Met Club 9000 geven we workshops over veilig rijden in peloton, omdat we merken dat vrouwen daar vaak schrik voor hebben, terwijl in groep rijden net superleuk is.” (SD - Foto Kurt) 

www.fuganti.be

“Bryo-deelname is no-brainer” 

2 jaar geleden volgde Marie een Bryo-traject. “Het was de max om in een groep mensen te komen die in hetzelfde schuitje zitten, en waar je in een gezapige sfeer kunt ventileren en lachen met je problemen. Ook de ervaren ondernemers voor klankborden, workshops en bedrijfsbezoeken werden op maat van onze noden gekozen. En de Bryo-coach die me werd toegewezen gaf waardevolle tips en bracht me in contact met mensen uit het Voka-netwerk die me verder hielpen. Vorig jaar kon ik ook deelnemen aan Open Bedrijvendag in Voka | Brugge. Zo kon ik mijn merk extra in de kijker zetten en mijn pitch brengen voor diverse mensen. Het is een megawaardevol jaar geweest. Absoluut een no-brainer!”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie