Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Krzysztof Kęsicki (Polen): “Belgen zijn minder gestresseerd dan Polen”

Krzysztof Kęsicki (Polen): “Belgen zijn minder gestresseerd dan Polen”

  • 14/06/2024

Krzysztof Kęsicki (30) komt uit Polen. Hij werkt als Quality Engineer bij metaalbedrijf Fomeco in Zwevegem. Daar worden onderdelen gemaakt voor onder meer de auto-industrie. Naast de productievestiging in Zwevegem heeft het bedrijf ook een site in Brazilië en een handelskantoor in India. Krzysztof is single en kwam dus alleen naar België.

Krzysztof Kęsicki (Polen): “Belgen zijn minder gestresseerd dan Polen”

Ik ben voornamelijk om economische redenen naar hier gekomen. 

Het leven in Polen is niet altijd gemakkelijk. In grote steden ligt het minimuminkomen ergens rond de 750 euro netto, terwijl de huur voor een appartement met één slaapkamer 650 euro kost. Ingenieurs met een beetje ervaring verdienen tussen de 1.250 en 1.800 euro. Dan ben ik in België beter af.

Ik heb het geluk gehad dat ik via via iemand kende van wie ik een appartement kon huren. 

Er zijn altijd meerdere kandidaten als iets te huur staat. Verhuurders hebben het voor het kiezen en er moet altijd een flink bedrag op voorhand betaald worden. Dat is in Polen niet het geval – daar is één maand huur extra voldoende.

Omdat ik hier lang plan te blijven, heb ik me meteen ingeschreven voor een inburgeringscursus. 

Ik vind het belangrijk om de taal te leren. Op die manier heb ik al heel wat mensen leren kennen. Ik ben ook een fervente fietser. Via sociale media ben ik lid geworden van enkele groepen van fietsliefhebbers. Zo vind ik gemakkelijk gezelschap om te gaan rijden.

Ik vind dat mensen hier minder gestresseerd zijn dan in Polen. 

Werknemers durven hier ook gemakkelijker de negatieve zaken op het werk benoemen. Gelijkenissen zijn er ook: zowel Polen als Belgen klagen altijd over het weer. Als het te warm is, is het niet goed, is het te koud ook niet, valt er sneeuw, dan klagen we daarover, enzoverder.

Een zaak opstarten in Polen is enorm moeilijk. 

Het is duur en er zijn strenge regels. Ondernemen wordt dus absoluut niet gestimuleerd. Er zijn dan ook maar weinig eigen bedrijven in Polen; veel ondernemingen zijn vestigingen van internationale bedrijven die elders hun hoofdzetel hebben en in het goedkopere Polen komen produceren.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie