Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voorraadbeheer herbekeken met Fastenal Europe

Voorraadbeheer herbekeken met Fastenal Europe

  • 31/05/2024

“Minder tijdverlies voor medewerkers”

In augustus 2020 opende het van oorsprong Amerikaanse Fastenal onder impuls van 2 Brugse klanten een vestiging in Jabbeke. 4 jaar later worden vanuit het Vlamingveld een kleine 15 industriële bedrijven bediend, heeft Fastenal Europe in Brugge ook 2 onsite locaties en werd in Aartselaar een extra filiaal geopend. “We gaan waar onze klanten ons brengen”, zegt Abdoul-Rahim Djibrilla, general manager van zowel de eigen branch als de onsite locaties in West-Vlaanderen.

Voorraadbeheer herbekeken met Fastenal Europe Abdoul-Rahim Djibrilla

Fastenal ontwikkelt, implementeert en beheert systemen om de supplychain, voorraad en andere productiebehoeften van hoofdzakelijk industriële klanten te optimaliseren. Het meest in het oog springende voorbeeld daarvan zijn de automaten met onderdelen en verbruiksartikelen die op strategische punten in productiebedrijven verspreid staan. “Bekijk het als slimme, industriële snoepautomaten”, lacht Abdoul. “Elke automaat kan tot 70 verschillende referenties bevatten en registreert nauwgezet wie wanneer welk artikel opvraagt. Bedrijfsleiders krijgen inzicht in het verbruik en arbeiders hoeven geen 10 keer per dag heen en weer te lopen naar het magazijn.” 

Wanneer de voorraad een kritiek punt bereikt, krijgt Fastenal een automatische melding en vult het de stock aan. De eigen opslag in Jabbeke, de nabijheid van het Fastenal Europe distributiecentrum in Dordrecht, de pool van ruim 4.000 actieve leveranciers wereldwijd én een aandeel eigen productie maken komaf met de problemen van een versnipperde supplychain en verzekeren een vlotte en efficiënte bevoorrading. 

De valkuil van indirecte kosten 

De vraag die Abdoul van Vlaamse ondernemers het vaakst krijgt, is of ze de automaten kunnen kopen. “Daar ligt nu net het probleem: bedrijven willen te veel zelf doen. Wat ze niet begrijpen, is dat ze daarmee heel wat groeipotentieel mislopen. Elk item dat een bedrijf zelf op stock houdt, neemt ruimte in die anders voor productie gebruikt kan worden. Elke keer iemand naar het magazijn moet lopen, voorraad moet controleren, op een onderdeel moet wachten, of een aparte bestelbon moet opmaken, wordt tijd verloren die aan de kernactiviteiten besteed zou kunnen worden. Bedrijven zoeken typisch naar besparingen in de productie, maar in de realiteit ligt het grootste potentieel in de indirecte kosten.” 

Bedrijfsleiders krijgen inzicht in het verbruik en arbeiders hoeven geen 10 keer per dag heen en weer te lopen naar het magazijn.

Abdoul-Rahim Djibrilla

Om dat te onderstrepen start elk traject bij Fastenal met een analyse van bedrijf en site. “Tijdens deze ‘process mapping’ brengen we de werking, gebruikspatronen, uitdagingen en potentiële optimalisaties in kaart. Vervolgens werken we een oplossing op maat uit.” Die laatste kan bestaan uit slimme automaten, maar evenzeer uit een bin-systeem of zelfs onsite ondersteuning. In dat geval voorziet Fastenal naast de systemen ook het personeel om alles op locatie in goede banen te leiden. 

“Mensen zijn een centraal onderdeel van wat we doen. Zij zijn het die processen analyseren, de inzichten naar concrete en individuele oplossingen vertalen en inspelen op veranderende omstandigheden. Daarom investeren we sterk in interne opleidingen en doorgroeimogelijkheden. Wij bouwen onze expertise op, zodat bedrijven zich op hun expertise kunnen focussen.” (EN - Foto Kurt) 

www.fastenal.eu

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie