Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Accent hoopt dat aanpak overal doorsijpelt

Accent hoopt dat aanpak overal doorsijpelt

  • 31/05/2024

Van open-minded hiring tot inclusief hr-beleid

Na een uitgebreide testfase rolde talent placement bedrijf Accent zijn openminded hiring strategie vorig jaar op grote schaal uit. Met de inclusieve rekruteringsaanpak wil de hr-partner profielen die op de arbeidsmarkt vaak gediscrimineerd worden opnieuw gelijke kansen geven. Inmiddels verloopt de rekrutering voor het merendeel van de Accent-klanten via het nieuwe concept. “In de toekomst gaan we voor niet minder dan 100%”, benadrukt Head of Marketing & Culture Pieter Ugille.

Accent hoopt dat aanpak overal doorsijpelt Pieter Ugille

Om onbewuste vooroordelen uit te schakelen, werkt Accent onder de noemer ‘open-minded hiring’ met geanonimiseerde cv’s. “We beschouwen het als onze verantwoordelijkheid om de arbeidsmarkt eerlijker te maken. Gegevens die traditioneel tot discriminatie kunnen leiden en geen rechtstreekse relevantie hebben voor de job, zoals naam, leeftijd en andere jaartallen, worden daarom geschrapt.” 

Bedrijven leren zo volgens Pieter vooral met een andere bril te kijken. “Uiteraard zien ze de kandidaten tijdens een sollicitatiegesprek voor zich en kunnen vooroordelen op dat moment nog steeds de kop opsteken, maar we merken dat veel ondernemingen wel bereid zijn om zich open te stellen.” Dat bevestigen ook de cijfers. Uit een rondvraag die Accent begin dit jaar organiseerde, bleek dat bedrijven die via open-minded hiring rekruteerden 40% meer kandidaten aanwierven die ze vroeger misschien niet geselecteerd hadden. 

Meer diversiteit 

Open-minded hiring helpt om ondanks de krapte op de arbeidsmarkt toch geschikte profielen te vinden en zorgt voor extra diversiteit op de werkvloer. “Een productiebedrijf waar vroeger 5% anderstaligen werkten, heeft nu bijvoorbeeld 25% anderstaligen in dienst. Bedrijven worden op die manier een steeds betere reflectie van de maatschappij. Dat is een goede zaak, maar het heeft ook implicaties voor het hr-beleid. Wil je de mensen in dienst houden, dan moet je echt inzetten op inclusie. We merken dat onze klanten daar doorgaans wel voor openstaan, maar niet goed weten hoe eraan te beginnen. Daarin geven we dus heel concreet advies. Vaak gaat het maar om kleine dingen: bepaalde communicatie in een andere taal aanbieden, aangepaste dranken of bereidingen voorzien op bedrijfsevents, …”

Je hoeft niet via een rekruteringsbureau te werken om aan openminded hiring te doen. Het vergt vooral veel bewustwording.

Pieter Ugille

7 op de 10 Accent-klanten kijken vandaag positief naar de nieuwe rekruteringsstrategie. Een aantal bedrijven werkt zelfs met open selectieblokken, waarbij kandidaten rechtstreeks uitgenodigd worden voor een gesprek. “We zullen een bedrijf nooit verplichten om aan open-minded hiring te doen, maar proberen wel altijd te overtuigen.” Op termijn hoopt Accent dat de aanpak niet alleen bij eigen klanten, maar ook daarbuiten doorsijpelt. “Je hoeft niet via een rekruteringsbureau te werken om aan open-minded hiring te doen. Het vergt vooral veel bewustwording. We hebben zelf ook een intens traject van 2 jaar afgelegd, met onder andere een deelname aan Voka Welt, alvorens inclusiviteit zodanig in onze cultuur ingebakken zat dat we met het concept naar buiten konden treden. Een aanpassing als deze verloopt nooit zonder slag of stoot, maar je kan gelukkig wel veel leren van de successen en struikelblokken van andere bedrijven.” (EN - Eigen foto) 

www.accentjobs.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie