Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Plasticraft en Homarium bundelen krachten in Roeselare

Plasticraft en Homarium bundelen krachten in Roeselare

  • 12/01/2024

“Ons pleximaatwerk is een echt ambacht”

Homarium uit Pittem en Plasticraft uit Oostende zijn samen verhuisd naar de Populierstraat in Roeselare. De marktleider op het gebied van leefsystemen voor schaaldieren en de specialist in high-end maatwerk in plexi, polycarbonaat, pvc en andere kunststoffen gaan voortaan verder onder de naam CRAFT – Unique Crafting Solutions – met Homarium als merk van CRAFT. “Een grote stap,” vertellen eigenaar-zaakvoerder Jurgen Lamaire en algemeen manager Sam Declercq.

Plasticraft en Homarium bundelen krachten in Roeselare Sam Declercq

Homarium werd in 1976 opgericht en belandde na wat omzwervingen in Pittem. Jurgen Lamaire: “Ik kom uit de financiële sector met specialiteit kmo-financiering, en wilde iets zelfstandigs doen. Homarium kwam 5 jaar geleden op het pad van mij en Harald Van Geluwe, stille vennoot en strategische beslisser. Door het unieke karakter van Homarium als monopolist in België lieten we die kans niet liggen. Tijdens corona viel het normale werk van Homarium stil en begonnen we coronaschermen in plexi te maken voor winkels, apothekers en receptietoonbanken bij bedrijven. Iets wat ook Plasticraft toen deed, omdat de vraag naar onder meer plexicovers voor over beelden en schilderijen in musea wegviel. We hadden toen al contact met stichter Paul Renty, die de 70 voorbij was en geen opvolging had. Zo konden we ook Plasticraft overnemen. Met Sam vonden we een manager voor Plasticraft met veel ervaring in de sector.” 

Sam Declercq: “Op mijn 22ste nam ik van een bedrijf dat grote volumes kunststofonderdelen voor de verlichtingsbranche produceerde een deelactiviteit over: voorwerpen en documenten in een plexiblok gieten. Met een bankdirecteur die in mijn businessplan geloofde en een stuk financiering van het Participatiefonds kon ik in Izegem starten onder de naam Kariz – ‘kunst als relatie in zaken’. Na 8 jaar kwam er een vennoot bij, verhuisden we het atelier naar Menen en onder meer met de overname van Piroplex werden we een plexiverwerkend bedrijf. In 2015 verkocht ik mijn deel aan mijn medevennoot en 3 jaar geleden hoorde ik dat Jurgen en Harald iemand zochten voor Plasticraft. Omdat heel weinigen kennis hebben van plexi verwerken, was dat voor hen een geruststelling en voor mij een terugkeer naar de roots.” 

De afzetmarkt van Homarium is heel breed. Onze thuismarkt is de Benelux, maar we hebben een verdeler in het VK en een eigen verkoper in Frankrijk.

Jurgen Lamaire

Jurgen: “Het was altijd de bedoeling om beide bedrijven samen te brengen op één locatie. Met 14 medewerkers in Pittem en 3 in Oostende is regio Roeselare een goede tussenoplossing, maar het aanbod hier is bijzonder beperkt.” Sam: “Bert Catteeuw van Kaster is een goeie vriend, dus ik wist dat ze gingen verhuizen naar het Krommebeekpark langs de Roeselaarse ring. Ik had laten vallen dat we geïnteresseerd waren in de huidige locatie, maar er bleek heel veel interesse voor. Uiteindelijk moesten Jurgen en Harald in 5 minuten beslissen. Als je wacht tot het op Immoweb komt, ben je te laat.” Jurgen: “We zijn heel blij met de taille, de ligging en de staat van dit gebouw, met mooie bureaus en een toonzaal die we vroeger niet hadden. Met de aankoop van het gebouw was het ook tijd om na te denken over een rebranding. Met de nieuwe naam CRAFT leggen we de nadruk op onze unieke vaardigheden in het ‘craften’ van producten, van plooien, lijmen, laseren, polijsten, boren en zagen van kunststoffen tot koeltechnieken voor schaaldieren bij Homarium. Het blauw van Plasticraft is gebleven en Homarium komt nu als merknaam nog sterker uit de verf. Daarnaast blijven we ook verdeler van Skylux lichtkoepels.” 

Andere afzetmarkten 

Jurgen: “De afzetmarkt van Homarium is heel breed. Onze thuismarkt is de Benelux, maar we hebben een verdeler in het VK en een eigen verkoper in Frankrijk, dat momenteel onze grootste groeipool is. Af en toe krijgen we via via ook bestellingen uit de Emiraten of de VS. Nu we verhuisd zijn, willen we eerst hier alles op punt zetten. Daarna kunnen we kijken of we nieuwe groeilanden kunnen aanboren of onze bestaande markten verder kunnen ontwikkelen. Het grote voordeel ten opzichte van onze concurrenten, is dat wij met Homarium volledig maatwerk leveren en met plexi werken, terwijl zij nog altijd met glas werken. Dat is zwaarder, is moeilijker te bewerken en heeft een groene schijn.” 

Sam: “Het CRAFT-verhaal op zich is op Belgische schaal, waar we in een nichemarkt met steeds minder spelers werken. Onze ambitie voor de toekomst is duidelijk: als iemand denkt aan plexi of polycarbonaat en zeker aan maatwerk daarin, moet hij of zij eerst aan CRAFT denken.” (SD - Foto’s Kurt) 

www.craft.be

Zonnepanelen 

De nieuwe thuisbasis in de Populierstraat in Roeselare is een ruimte van 3.500 m2, inclusief een indrukwekkende toonzaal van 300 m2. Er werden 100 zonnepanelen geïnstalleerd om het gebouw van groene energie te voorzien.

Plasticraft en Homarium bundelen krachten in Roeselare

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie