Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Ondernemers & Co: Sanders Accounting & Consulting - Verlaagde btw-tarief van 6% voor de afbraak en wederopbouw. Belangrijke nieuwe regels sinds 1 januari 2024!

Ondernemers & Co: Sanders Accounting & Consulting - Verlaagde btw-tarief van 6% voor de afbraak en wederopbouw. Belangrijke nieuwe regels sinds 1 januari 2024!

  • 12/01/2024

Voldoe je aan de juiste voorwaarden? Dan geldt al enkele jaren een verlaagd tarief van 6% voor de afbraak van een gebouw en de heropbouw van één of meerdere woningen. Maar vanaf 1 januari 2024 gelden hiervoor nieuwe regels. Onze experts zetten alles voor je op een rijtje.

De algemene situatie tot en met 31 december 2023 

In de 32 centrumsteden gold voor de afbraak van een gebouw en de heropbouw van één of meerdere woningen al enkele jaren een verlaagd tarief van 6%. Dat 6% tarief was enkel geldig voor particulieren en rechtspersonen en privéwoningen die in één van de 32 grootstedelijke gebieden gelegen zijn. Aan de maatregel waren geen sociale voorwaarden gekoppeld. Woningen aangekocht bij een bouwpromotor vielen niet onder deze maatregel.

In de context van de coronacrisis is de maatregel tijdelijk uitgebreid tot heel het Belgische grondgebied en dit van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023, mits het naleven van bepaalde sociale voorwaarden. De tijdelijke maatregel kon gebruikt worden door particulieren die zelf hun enige en eigen woning laten bouwen met een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 m², particulieren en rechtspersonen om het langdurig te verhuren in het kader van sociaal huisvestingsbeleid en door wie aankocht bij een bouwpromotor, indien deze woning: door de koper, een particulier, werd bestemd als enige en eigen woning en een maximale bewoonbare oppervlakte van 200m² had, of door de koper, een particulier of rechtspersoon, langdurig werd verhuurd in het kader van sociaal huisvestingsbeleid. 

De situatie sinds 1 januari 2024 

De specifieke maatregel voor de 32 centrumsteden werd afgeschaft. De algemene regel is dat het 6% tarief voor de afbraak van een gebouw en heropbouw van woningen sinds 1 januari 2024 overal in ons land op dezelfde manier geldt voor particulieren en rechtspersonen. Dit met volgende sociale voorwaarden: 

  • Particulieren die zelf hun enige en eigen woning laten bouwen met een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 m2. 
  • Particulieren en rechtspersonen die woningen laten bouwen om daarna langdurig te verhuren in het kader van sociaal huisvestingsbeleid. 

Overgangsmaatregelen van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 

In heel het land, inclusief de 32 centrumsteden 

Wie een heropgebouwde woning aankocht bij een bouwpromotor (enige eigen woning max 200 m² of langdurige verhuur in het kader sociaal huisvestingsbeleid) kan gebruikmaken van een overgangsmaatregel. Deze maatregel geldt op voorwaarde dat de omgevingsvergunning voor de heropbouw van de woning is ingediend vóór 1 juli 2023 en dit voor alle werkzaamheden gefactureerd of betaald tot eind 2024. 

In de 32 centrumsteden

 Er wordt ook een overgangsmaatregel voorzien voor particulieren en rechtspersonen die niet voldoen aan de sociale voorwaarden, maar op basis van de permanente regeling in de 32 centrumsteden wél konden genieten van het 6% tarief. Ook hier geldt de voorwaarde dat de omgevingsvergunning voor de heropbouw van de woning is ingediend vóór 1 januari 2024 en dit voor alle werkzaamheden gefactureerd of betaald tot eind 2024. 

Deze bijkomende overgangsmaatregel in de 32 centrumsteden heeft dus geen betrekking op aankopen bij bouwpromotoren, want die kwamen niet in aanmerking onder de permanente regeling in de 32 centrumsteden. De maatregel heeft wél betrekking op tweede verblijven of op projecten van ontwikkelaars en investeerders die panden aankochten met het doel deze nadien te verhuren voor andere doeleinden dan langdurig verhuren in het kader van sociaal huisvestingsbeleid.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie